Magne Kveseth"/>

Jubler for norsk Stockman-avtale

Finnmark jubler etter at StatoilHydro har fått innpass på Stockman-feltet.

UANTE MULIGHETER: Arvid Jensen er svært glad for at Statoil Hydro får innpass på russisk sokkel.  Foto: Vidar Kristensen

nyheter

– Dette gir uante muligheter, sier Petroarctic-leder Arvid Jensen. StatoilHydro signerte i dag en avtale med Gazprom om å gå inn som partner med 24 prosent i fase én av Stockman-prosjektet, som er verdens så langt største avdekkede gassfelt til havs. StatoilHydro-aksjen steg umiddelbart på Oslo Børs med 3 prosent da nyheten ble kjent.

Kvalifiserte

Leder for Petroarctic, Arvid Jensen, i Hammerfest sier dette er en merkedag for Finnmark og at en norsk eierandel i Stockman-prosjektet åpner for uante muligheter for de selskapene som er kvalifiserte til oppdrag i et slikt utbyggingsprosjekt. Blant annet mener Jensen dette åpner for enorme muligheter for bygge-og anleggsbransjen i Alta.

Siden man ennå ikke vet noe om hvilke oppgaver som vil falle på StatoilHydro i dette utbyggingsprosjektet, vil det være avgjørende om norske firma skal være i støttefunksjoner til landanleggsutbygging eller til det som skal skje på havbunnen.

Jensen minner om at ikke mindre enn 13 doktorgrader i petroleumsteknologi er gjennomført samtid med utbyggingen av Snøhvit.

– Vil vi merke det i Finnmark?

– Dette er det desidert største samarbeidsprosjektet innenfor næring som noen gang har vært mellom Norge og Russland og at dette skal skje nært norskegrensa får betydning og er positivt. Betydningen avhenger av en rekke faktorer, blant annet hvilken rolle StatoilHydro vil få.

Dette er viktig for norsk leverandørindustri med de store som Aibel og Aker Kværner. Vi må ikke lulle oss inn i en drømmeverden og tro at vi kan få levere for like mye til Stockman som til Snøhvit, men vi vil oppleve at en del ambisiøse nordnorske bedrifter kan komme inn og legge grunnlaget for en del leveranser, sier Arvid Jensen.

Bygg og anlegg

– Jeg håper at den elitedivisjonen i bygg og anlegg som finnes i Alta klarer å finne sammen i konstellasjoner og oppnå leveranser til Shtokman. Man står overfor formidable oppgaver på anleggssida og hvis kapasiteten og kompetansen i Alta kan samles i et selskap mot oppdrag på dette enorme prosjektet, så har jeg tro på at man vil få kontrakter, sier Jensen. Som tror at vi også vil få se at Kirkenes som er den byen i Vesten som ligger nærmest dette feltet vil oppleve en boom på flytrafikk, havnetrafikk og hotellovernattinger.

– Generelt innenfor transport og logistikk kommer Kirkenes til å få stor betydning, sier Arvid Jensen.

Stoltenberg glad

– Det er gledelig at StatoilHydro nå kommer inn i Stockmanfeltet. Det styrker det norsk/russiske naboskap og vårt strategiske partnerskap på energisektoren i nord. Deltakelsen understreker også vårt felles ansvar for en bærekraftig ressursforvaltning i Barentshavet, sier statsminister Jens Stoltenberg.

– StatoilHydro har enestående kompetanse og erfaring fra offshorevirksomhet under krevende forhold på norsk sokkel. Selskapet har også arbeidet lenge i Russland. Jeg deler selskapets forventning om at deltakelsen vil bidra til en vellykket utvikling av Stockmanfeltet. Deltakelsen viser at StatoilHydro hevder seg i den internasjonale konkurransen om de store oppgavene, sier olje- og energiminister Åslaug Haga.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter