– Har vi fått konsesjon?

Altaposten tok kraftlagsdirektøren på senga.

OVERRASKET: Kraftlagsdirektør Per Erik Ramstad er glad for å øke kraftproduksjonen etter ny kosesjon i Loppa.   Foto: Arkiv

nyheter

Alta kraftlag fikk i dag overbragt nyheten om at de fikk den etterlengtede tillatelsen til regulering av Førstevatn og bygging av Langfjordhamn kraftverk i Loppa kommune.

– Dette var nytt til og med for oss, sier en overrasket direktør i kraftlaget, Per Erik Ramstad, når Altaposten ringer for en kommentar.

Politisk rådgiver Elnar Remi Holmen i Olje og energidepartementet, bekrefter overfor Altaposten at konsesjonen er rykende fersk, men forsikrer at kraftlaget kan slippe jubelen løs.

– Her er det bare å gi gass.

Ramstad sier at med kraftverket vil Alta kraftlag øke sin energiproduksjon med 17,3 GWh, noe som er betydelig for laget.

– Vi har totalt en kraftproduksjon på rundt 30 GWh, så dette betyr mye for oss. Dette verket blir på størrelse med Kåven. Da Kåven i sin tid ble bygget lurte folk på om vi var gale, og tvilte på at vi ville få bruk for kraften. I dag er Kåven bare blåbær i den store sammenhengen, kommenterer Ramstad.

Han er imidlertid usikker på hvor stor gevinst kraftlaget vil ha rent økonomisk på det nye verket.

– Kraftprisene er i dag lave, mens alle andre kostnader er høye, så det spørs om det vil svare seg. Nå skal vi regne på alt, sier han.

Dersom det blir utbygging er direktøren glad for å melde at det betyr økt aktivitet i et ellers stille område av Loppa.

– Det blir jo utbedringer av kaier og veier, samt at det vil bli arbeid i forbindelse med ettersyn etterhvert.

NVE har i innstillingen til departementet anbefalt at konsesjon gis, med forslag til vilkår for å avbøte negative konsekvenser av utbyggingen