– Heretter låser vi døra!

Mens Torgunn var på ferie ble inngangspartiet hennes merket. – Jeg synes det er ekkelt, sier hun.

GODT SYNLIG: Den grønne tegnestiften var plassert ved ekteparet Østlyngens inngangsdør. – Heretter er ytterdøra låst, selv når vi er hjemme, sier Torgunn Johanne Østlyngen.   Foto: Ane Bjarke

nyheter

Da Torgunn Østlyngen kom hjem etter noen dager utenbys, så hun at noen hadde festet en tegnestift ved inngangsdøra hennes.

Vel hjemme fra Tromsø mandag kveld, leste Østlyngen en artikkel på nett fra Avisa Nordland, der politiet ber folk i Bodø-området være oppmerksomme etter at de har mottatt flere meldinger om folk som har fått tegnestifter satt på ytterdørene sine.

Fant tegnestift

Merking av dører er en kjent fremgangsmåte omreisende vinningskriminelle benytter seg av, for å forsikre seg om huseier er borte eller ikke.

– Da jeg leste saken på nett, ba jeg mannen min, mest på spøk, å sjekke om det var noen merker på eller rundt døra vår. Han sjekket, og sa det bare var en tegnestift der. Men det var jo nettopp det jeg akkurat hadde lest om, forteller Østlyngen.

Godt synlig

Hun var opptatt med å bære inn bagasjen etter Tromsø-turen, og la derfor ikke merke til tegnestiften.

– Men hadde jeg vært nødt til å stoppe og låse opp døra, hadde jeg sett den. Den var jo plassert godt synlig bare noen centimeter fra dørkarmen, forteller Østlyngen, som er tydelig på at de ikke har satt tegnestiften der.

– Den må ha kommet mens jeg var borte, den var i alle fall ikke der før jeg dro, sier hun.

Låser døra heretter

73-åringen bor i Nerskogen, et godt stykke til nærmeste nabo. Tegnestiften har gjort Østlyngen nervøs.

– Jeg synes det er ekkelt. Her har vi hatt det trygt og godt i alle år, vi har sovet med dørene ulåst og aldri vært redd for at noe skal skje når vi har vært borte. Men nå låser vi døra, selv når vi er hjemme, forteller hun.

Ekteparet har seks hunder av typen tibetansk spaniel, men nå tør ikke Østlyngen la de være alene i hundegården om de ikke er hjemme.

– Vi har en stor hundegård og tidligere var hundene der av og til om vi bare skulle en snartur ut. Men det tør vi ikke nå, for vi har jo hørt om hunder som blir stjålet, sier hun.

73-åringen gruer seg nå til høsten.

– Det går greit å være alene hjemme nå som det er lyst hele døgnet, men jeg kommer nok til å kjenne på det når kveldene blir mørkere, tror hun.

  Ekteparet har tidligere opplevd at noen stjal en rekke deler fra en vedmaskin de hadde stående på et jorde i Nerskogen. Østlyngen synes det er trasig at folk ikke kan la andres ting være i fred.

– Det er synd at verden har blitt slik at man nærmest må bolte ting fast for at de ikke skal bli borte, sier hun.

Kan skyldes dørsalg

Østlyngen håper folk i området, og ellers i Alta, nå sjekker inngangsdørene sine.

– Det var helt tilfeldig at jeg leste saken fra Nordland på nett. Hadde jeg ikke det gjort, hadde jeg kanskje ikke tenkt mer over tegnestiften, sier 73-åringen.

Men selv om Østlyngen synes saken er ubehagelig, betyr det nødvendigvis ikke at vinningskriminelle har vært på ferde, ifølge politiet i Nordland. Leder for vinningsgruppa i Salten politidistrikt, Øystein Røsnes, mener at tegnestiftene også kan sees i sammenheng med folk som reiser rundt for å drive dørsalg.

– Det kan være en merking som viser om de har fått gjennomført salg eller ikke, sier han han til Avisa Nordland.