– Vanskelig å mistenke foreldre for overgrep

– Plutselig adferdsendring hos barn skal tas på alvor.

UBEHAGELIG: Barnehageansvarlig i Alta kommune, Nina Sørensen, har stått i retten for barn. – Det er ubehagelig, men man må tenke på barnets beste, sier hun.  

nyheter

Det sier barnehagefaglig ansvarlig i Alta kommune, Nina Sørensen, til Altaposten. Uttalelsen kommer i etterkant av Se meg-konferansen i forrige uke, der vold mot barn var temaet.

– Et eksempel er hvis en som er tørr plutselig begynner å tisse på seg. Da skal det ringe en bjelle, sier Sørensen, som understreker at det ikke er rett å begynne å kjefte på barnet og si at «dette er du for stor til».

Hun forteller at adferdsendringer ikke alltid behøver bety alvorlige ting, men at de alltid skal undersøkes.

  – Det kan være alt fra at man har fått en lillesøster, til at barnet har opplevd vanskeligere ting. Snakk med barnet og snakk med foreldrene, oppfordrer Sørensen.

Kjempeubehagelig

Hun forteller at barnehageansatte har en lang liste over tegn de skal se etter for å avdekke overgrep.

– «Problemet» er at symptomene for vold og overgrep kan være de samme som for en rekke andre problemer barnet har, påpeker Sørensen, som samtidig er klokkerklar på at voksne skal reagere når de mistenker at et barn ikke har det bra.

– Jeg har selv stått i retten under en barnefordelingssak fra den tid jeg jobbet som styrer, og det er klart at det er kjempeubehagelig. Samtidig sa jeg til meg selv at «jeg er ærlig og sier det jeg har sett, hørt og observert, så får det være opp til dommeren og dømme», forteller Sørensen, som også måtte minne seg selv på at dette gjaldt barnets beste.

Kommer til deg

Veiledningssenteret for pårørende i Nord-Norge hadde ansvaret for Se meg-konferansen og daglig leder Grete Rugland sier til Altaposten at man må tørre å snakke med de barna man mistenker ikke har det bra.

– Det er ikke sikkert at barnet åpner seg for deg der og da, men den dagen barnet bestemmer seg for å snakke kan det være deg det kommer til, sier hun. 

Vel ansette foreldre

Nina Sørensen innrømmer at saker om vold og seksuelle overgrep mot barn er vanskelige, fordi ingen liker å konfrontere foreldre med at de er mistenkte for vold eller overgrep mot egne barn.

– Kanskje er det folk med gode jobber og som er vel ansett. Men nettopp her er det viktig å vite at dette er noe som kan skje overalt. Dette er ikke noe som kun gjelder ressursvake familier, minner Sørensen om.

Sikring av bevis

For å avdekke overgrep eller vold lærer de ansatte i barnehagene å se etter tegn. Det kan være adferdesendringer, hvordan og hva barna leker, hvordan de omgås andre barn og voksne, hva de tegner, om de er veldig stille eller veldig urolige, språk, blåmerker, hodepine, vondt i magen og mye mer. Dersom personalet mistenker seksuelle overgrep skal de ansatte vite hvordan man sikrer bevis.

– Eksempelvis har vi vært på kurs og lært at hvis man ser tegn på seksuelle overgrep, skal klærne tas av og bevares i papirposer. Ikke plastposer. Vi skal heller ikke kontakte foreldre ved mistanke om vold eller overgep. Da er det politiet som skal varsles.

Utfordring å tørre

Ifølge Sørensen var det cirka 78 førskolelærere til stede på konferansen torsdag.

– Det er jeg veldig glad for, for dette er et tema vi er nødt å holde varmt hele tiden. I Alta kommune har vi stort fokus på tidlig innsats og vi har én dør der vi har samlet helsesøster, barnevern og PP-tjenesten. Slik skal man i alle fall slippe å gå fra dør til dør når man oppsøker hjelp. Vi har også muligheten til å dra nytte av den tverrfaglige kompetansen til hverandre, påpeker barnehageansvarlig Sørensen og føyer til:

– Den største utfordringen ligger ikke i kompetansen, men i at vi voksne tør å tenke det verste.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter