Kjørte seg rett inn i fengsel

Illustrasjonsfoto.  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

nyheter

2. august 2014 ble en Alta-mann (49) på vei fra Sennaland mot Alta målt til hastigheter godt over det lovlige.

I 90-sonen på Sennaland foretok han forbikjøringer med en hastighet av «minst 150 km/t», og i 80-sonen fra Sarves til Rafsbotn ble han målt til en snittfart på 131 kilometer i timen.

25. mars måtte mannen møte i Alta tingrett og svare for seg.

Samarbeidende sivilpoliti

I dommen går det fram at mannen uten å vite det møtte en politibetjent i svil, som kjørte motorsykkel fra Sarves i retning mot Skaidi. Betjenten så at mannen freste forbi en bobil i altfor høy hastighet.

Som følge av dette varslet betjenten en kollega som han visste var på jobb lengre sør. Denne kollegaen kjørte sivil bil, og startet av gårde mot Sennaland, hvor han møtte motorsyklisten.

Betjenten snudde og la seg på hjul etter motorsykkelen.

– Han forklarte at motorsykkelen holdt høy hastighet, slik at det var krevende å følge med. Han har også forklart at motorsykkelen foretok noen forbikjøringer [...] I visse forbikjøringer, ved å sjekke det digitale fartsmåleapparatet, konstaterte han at egen fart var mellom 160 og 170 km/t, gjengir retten.

Denne betjenten tok også en gjennomsnittsmåling, resultatet av denne viste at motorsykkelen holdt 131 km/t over en strekning på 922 meter, i området Sarves.

– Holdt maks 100

Overfor tingretten avviste mannen at han hadde kjørt for fort.

– Tiltalte forklarte at han kan ha nådd 100 km/t i enkelte forbikjøringer, men at han for øvrig har holdt fartsgrensen på henholdsvis 90 og 80 km/t. Han bestrider at han kan ha holdt en snittfart på 131 km/t, gjengir retten fra mannens forklaring.

49-åringen og hans forsvarer forsøkte å så tvil om gyldigheten av snittmålingen, men retten ville ikke høres med dette. De valgte å legge betjentens forklaring til grunn, også når det gjalt gjennomføringen av gjennomsnittsmålingen.

Retten fant det imidlertid ikke bevist utover enhver rimelig tvil at mannen hadde over 150 km/t under nevnte forbikjøringer.

– Betjentens forklaring om at han registrerte egen fart til å være opp mot 160/170 km/t kan etter rettens oppfatning ikke tillegges lavere vekt.

Sparte 10 dager

Hadde retten dømt mannen til kjøring i 150 km/t i 90-sone ville han trolig fått rundt 25 dager fengsel, slik aktor foreslo. Men den noe lavere hastigheten 131 i 80-sonen tilsa at 15 dager ubetinget fengsel var passende.

Mannen må også tåle en tap av førerretten på åtte måneder. Retten konstaterer at det ikke forelå skjerpende omstendigheter ved kjøringen, og setter derfor tapsperioden i nedre sjikt av hva som er vanlig for slike hastigheter.

Han må også betale 2.000 kroner i saksomkostninger.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter