Fugelli gleder seg som en unge til å komme tilbake til Finnmark, hvor han jobbet som lege for snart 40 år siden.  Den kjente legen og professoren i sosialmedisin jobbet som distriktslege i Porsanger på slutten av 70-tallet, og han er full av beundring for det pågangsmotet han møtte.

– Problemet med folk sørpå er at de er blitt så jævla bortskjemte når det gjelder forventinger til livet. De forventer at livet skal være hipp hurra. Uten faenskap og trøbbel. Men i Finnmark ser man livet som et blandet regnskap, med både sorger og gleder, plusser og minuser. Finnmarkingene har lært seg å glede seg over livet, selv om ikke alt er perfekt, sier Fugelli til Altaposten.

– Kom dere på krigsstien!Han synes det er på høy tid at finnmarkingene slår tilbake mot nedlatende søringer.

– Dere har så mye å være stolte av og en interessant ting er å se hvor stor tålmodighet dere har til å leve med mangel på kunnskap og respekt fra resten av landet. Finnmarkingene må gå mer på krigsstien for å få bukt med en del av de vrangforestillingene som finnes, mener den samfunnsengasjerte legen

Motstansdyktige sjeler72-åringen ser fortsatt rødt når han tenker på Carl I. Hagens karakteristikker av finnmarkingene for en god del år siden. Mytene om latsabber og snyltere i nord stemmer lite med Fugellis inntrykk.

– Det er jo tvert imot. Finnmarkingene har gjennom historien lært seg å leve i et av verdens barskeste klimaer, og opplevd nødsår både før og etter krigen. Så kom krigen og evakueringa og gjenreisninga, som har vært mer krevende enn noen sør i landet har kunnet forstå. Dette har gjort folkesjela i Finnmark ganske motstandsdyktig, hevder han.

Ikke omega-foredragTorsdag kommer Fugelli og sønnen Aksel til Borealis-åpninga i Alta, hvor det dukes for et tosidig foredrag i festivalteltet rett etter åpningsseremonien. Temaet for den første delen er Helse under nordlyset, og Fuggeli understreker at han ikke kommer til å holde et fy-fy-foredrag.

– Jeg kommer ikke til å snakke om omega 3, at de ikke skal røyke eller spise bacon, eller drikke svart kaffe, fastslår Fugelli, som tvert imot vil snakke om folkesjela i nord, naturen og humoren.

– Folk i nord er så flinke til å le. Jeg elsker den rå og røffe humoren.

Naturen som helsekildeNår Fugelli skal hylle Finnmark kommer han ikke utenom naturen.

– Naturen i nord er noe du har med deg for resten av livet. Naturen med alle sine årstider. Naturen som helsekilde på alle måter. Alle lever et intenst samliv med naturen her oppe. Ikke bare de som lever av reindrift og fiske. Ikke minst er været med på å bestemme hverdagslivet en helt vanlig onsdag, bemerker han.

Etter å ha underholdt tilhørerne med sine betraktinger om helse og livet, kommer sønnen Aksel på banen. Sammen skal far og sønn ha et bokbad på en halvtime der Aksels bok «Per-Glimt av min far» skal under lupen. Altaposten spør Per om han synes det er skummelt at sønnen har utlevert han i bokform. Til det svarer Fugelli:

– Ha-ha. Aksel er en ærlig og brutal fyr som går rett på sak og beskriver sin far på godt og vondt. Det har vært tøft underveis, men det har også blitt bra, skryter pappa Fugelli, som mener årsaken til at sønnen har klart å skrive såpass usensurert skyldes  at sønnen er «bittelitt finnmarking» etter å ha bodd deler av barndommen i nord.

Fruholmen fyr nestePer Fugelli har levd med kreft i mange år, men sier til Altaposten at han akkurat nå har det ganske bra.

– Det er ett år siden min siste kreftoperasjon, den femte på fem år, og det ser ganske lovende ut. En helsereise til Finnmark  vil trolig gjøre meg enda bedre, humrer professoren, som ikke minst ser frem til å besøke Mehamn og Gamvik, hvor han skal bo på Slettnes fyr.

– Det blir et lyspunkt i livet. Jeg gleder meg!