Fredagsdebatten:

– Bør vi kutte ut vindkraftjobben?

Se debatten her!

Fredagsdebatten

nyheter

Med fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap), kraftlagsdirektør Per Erik Ramstad og Bengt Rune Strifeldt (Frp) i studio har politisk redaktør Jarle Mjøen i Altaposten denne gang valgt å løfte vårt forhold til naturressursene inn i Fredagsdebatten. Spørsmålet han stiller er om vi skal la «de som kan det» ta seg av vindkraftjobben – og om dette i så fall fører til at Finnmark igjen blir et «U-land» i Norge.

– Sterke motkrefter i Finnmark advarer kraftselskapene mot å investere i Finnmark kraft. Tør vi satse? Har erfaringene fra North Energy gjort at myndigheter og kraftselskap ikke tør annet enn å konsentrere seg om primæroppgavene sine – å bygge og drive infrastruktur? Dette er et høyaktuelt tema – ikke minst med tanke på gårsdagens strømbrudd, der forsyningssikkerhet og leveringskapasitet igjen kom i fokus, sier Mjøen.

Tabbesalget

Men dette er også et tema som har en historisk dimensjon over seg.

– Det historiske bakteppet er blant annet fylkeskommunens salg av Finnmark Energiverk, som blant annet hadde en 40 prosent andel i Altakraftverket. Dette salget gjør at Finnmark i dag går glipp av 100 millioner kroner årlig. Også salget av FFR til gi-bort-pris er aktuelt å trekke inn i debatten, til tross for at dette ikke er en naturressurs.

Mjøen påpeker at lignende debatter foregår på nasjonalt nivå i dag. Gjennom eiendomsmeldingen har regjeringen kommet fram til at man ønsker å selge seg ned i flere selskap.

– Hva angår naturressurser er et mulig nedsalg i Statskog et brennaktuelt tema. I så måte er denne utgaven av fredagsdebatten en lokal variant av et tema som er høyaktuelt også på nasjonalt nivå.

Gode tilbakemeldinger

Forrige fredag kjørte Mediehuset Altaposten første runde med Fredagsdebatten – som går live på Radio Alta (106,9) og her på altaposten.no. Mjøen forteller at han har fått en rekke gode tilbakemeldinger på første runde:

– Vi klarte å holde et saklig og fint nivå på debatten, og fikk svært god respons på det vi gjorde. Håper vi klarer å holde et fint nivå på debattene også i tiden som kommer.

Fredagsdebatten starter ti minutter over ti – etter at den ordinære sendinga er over og vi er ferdig å rigge opp til livesendingen.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter