Får regning på 3000 kroner etter å ha blitt utsatt for innbrudd

Tyven er tatt, men Ingrid (85) må selv betale skadene.

INNBRUDD: En vanekriminell 26-åring har innrømmet innbrudd hos Ingrid Heggeli (85). Han knuste verandadøra med en stein mens hun sov på sofaen få meter unna. 

SLIPPER REGNING: Den utilregnelige 26-åringen må ikke betale for ruta han knuste. 

nyheter

Ingrid Heggeli (85) opplevde marerittet da en tyv tok seg inn i huset hennes ved å knuse verandaruta, få meter unna der hun lå på sofaen og sov.

Gikk fri

Gjerningsmannen, en notorisk kriminell (26), har innrømmet å stå bak forholdet. Han er imidlertid strafferettslig utilregnelig, og kan ikke straffes for forholdet. Dermed ble han sluppet fri før han sonet én eneste time i cella, som han har blitt det nærmere 80 ganger tidligere siden 1.1.2013.

Han trenger heller ikke å gjøre opp for ruta hun knuste. Den må pensjonisten Ingrid Heggeli selv betale for.

– Jeg synes det er merkelig om jeg må betale. Jeg synes ikke det er rett at jeg skal betale når slike går rundt og knuser ruter, sier 85-åringen, som håper kommunen vil ta regningen.

Glassfirmaet har forhørt seg med politiet, men fått som svar at det bare er å presentere Ingrid for regningen, og eventuelt sende en kopi til påtalemyndigheten, slik at det kan tas med i betraktningen dersom situasjonen skulle forandre seg.

Følger ikke opp krav

Fra sjef for retts- og påtaleenheten ved Vestfinnmark politidistrikt, Thomas E. Darell, får Altaposten opplyst at Ingrid kan kreve erstatning etter skadeerstatningsloven. Dette vil i en straffesak kunne bli tatt med i behandlingen i retten. I dette tilfellet, vil saken imidlertid etter all sannsynlighet bli henlagt. Dermed kan - og vil ikke påtalemyndigheten gjøre noe.

– Om saken henlegges vil kravet ikke følges opp av påtalemyndigheten, da vi følger straffesaken, og ikke erstatningssaken, som i utgangspunktet er et forhold mellom skadevolder og skadelidte. Det er ikke hjemmel for påtalemyndigheten til å ilegge erstatningsansvar utenom straffesaken, fastholder Darell.