Slipper å kaste bort verdifulle år

Ungdomsskoleelever får teste ut linjer på videregående. Det gjorde at Viktoria, Anniken og Birgit Sofie oppdaget hva som passet for dem.

FÅR PRØVE SEG: Birgit Sofie Eriksen, Anniken Jansen og Viktoria Broks får teste ut proft kamerautstyr for første gang. – Hva er egentlig dette for noe, humrer Viktoria (t.h.), som har fått utdelt en lysreflektor.   Foto: Merete Arnesen

nyheter

– To prøvedager på videregående reddet skoleløpet mitt, understreker Anniken Jansen.

I fjor ønsket hun å utforske service- og samferdsellinja da niendeklassingene skulle hospitere på Alta videregående skole.

Men Anniken oppdaget raskt at linja ikke passet helt for henne. Venninna Viktoria Broks prøvde seg på design og håndverk, heller ikke det fristet til en varig karriere.

Som tiendeklassinger var derimot Anniken og Viktoria tilbake på videregående denne uka, og denne gangen fikk jentene en smakebit på hva medier og kommunikasjonslinja innebærer.

Bekreftelse
– Jeg vet ikke helt hva jeg vil bli enda, så derfor går jeg nok etter interesse når jeg søker meg inn på videregående. Jeg ønsker i alle fall å ta høyere utdannelse, sier Anniken bestemt.

– Det å være bak kamera virker veldig spennende. I tillegg er jeg veldig fascinert av redigeringsprosessen, legger hun til.

Birgit Sofie Eriksen fikk derimot bokstavelig talt mersmak etter fjorårets hospitering.

 – Jeg var på restaurant- og matfag og ble da sikker på at det var kokk jeg ville bli. Men medialinja er jo også gøy da, smiler Birgit Sofie.

Gleder seg til vgs
Jentene har fått et godt inntrykk av Alta vgs og gleder seg til å ta fatt på en litt mer voksen hverdag.

– Det er så stille i klassen her. Også har læreren bedre tid til oss, mener Birgit Sofie.

– Dessuten har de ordentlig utstyr her. Det er viktig, understreker Anniken.

Når Altaposten besøker de potensielle mediaelevene, er i de ferd med å lage navneskilt som skal fortelle hvem de er.

Fagutvikler Tor Johansen ønsker at elevene skal få innblikk i hvordan en vanlig timeplan på medier og kommunikasjon er.

– Vi prøver å gjøre det så realistisk som mulig. Vi er ikke bare «Mac»-linja, presisererer Johansen.

Blir klokere på kort tid
I glassgata er det friminutt og 15-åringene Aili Hegge og Lena Holten nyter baguetter fra kantina mens de sender «snaps» fra telefonene sine.

Deres to hospiteringsdager på service og samferdsel virker lovende, men jentene er også nysgjerrige på yrker som hjelpe- eller sykepleier.

– I fjor var jeg på studiespesialiserende, men det var ikke noe for meg, forteller Aili, mens Lena heller ikke fikk lyst å bli kokk etter to dager på restaurant- og matfag.

– Det er bra vi finner ut av dette allerede nå, oppsummerer tienedeklassingene.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter