Russerne ruster opp nær grensa

Plasserer ut avansert våpensystem.

SKREMMESKUDD? Dette er en S-400-enhet, slik den vises frem på det russiske forsvarets hjemmesider. (Foto: mil.ru) 

nyheter

Russland driver nå opplæring av mannskaper som skal plassere ut det nyeste og mest moderne av rakettsystemer til bruk mot fiendtlige fly. Rakettene skal utplasseres nært den norske og finske grensa, melder BarentsObserver.

Bygger opp på Kola

Systemet som kalles for S-400 blir del av det russiske forsvarets rakettsystemer på Kola-halvøya, heter det i en pressmelding fra det russiske forsvaret. Det nye systemet betyr en betydelig kapasitetsoppbygging i forhold til et allerede velutstyrt våpenarsenal.

Ifølge Wikipedia kan S-400 samtidig treffe 36 mål med totalt 72 raketter og det kan sette ut av spill fiendtlige fly som er hele 240 kilometer unna. Fiendlige raketter kan skytes ned på 60 kilometersavstand, heter det i oppslagsverket.

Også nordområdene

Det russiske forsvaret har totalt 16 avdelinger med S-400 systemet. Dette er så langt plassert ut i seks ulike regioner og hver avdeling har åtte S-400-systemer, skriver BarentsObserver.

I nordområdene er det egne rakettavdelinger i Poljarnij, Kola, Murmansk, Montsjegorsk, Olenogorsk og Poljarnie Zori. Flere av disse avdelingene er utstyrt med forløperen til S-400, som heter S-300.

I NATOs raketterminologi er S-400 tilsvarende det som kalles for SA-21 Growler.