Her går raset: – Jeg løp for livet

Jan Egil Bakkeby hørte det knake i hytta hvor han og kona Grethe Pedersen overnattet i natt.

Jan Egil Bakkeby ble vitne til et enormt kvikkleireskred like etter at han hadde forlatt hytta på Kråknes utenfor Alta.

nyheter

Bakkeby eide en av hyttene som ble feid på sjøen onsdag ettermiddag, da et stort kvikkleireskred gikk på Kråknes rett før Talvik.

– Jeg hadde akkurat laget meg to skiver brød da jeg hørte det knake i hytta. Først trodde jeg det var noen på hemsen, men så så jeg ut av vinduet at strømledninga røyk og da så jeg at det raste, sier Bakkeby til Altaposten.


Video: Se og hør når bakken sprikker under Jan Egil

Hytteeier Bakkeby var i hytta minutter før den ble skylt på havet.


– Hva gjorde du da?

– Jeg stormet ut og flyktet opp i fjellsida der jeg så det hele på avstand.– Du flyktet for livet?

– Ja, man kan vel i grunn si at jeg løp for livet, sier Bakkeby, ved 18.30-tiden, tre timer etter at kvikkleireskredet gikk.


– Det er skrekkelig. Jeg hadde aldri trodd det skulle gå ras her

Elsa Thomassen bor ikke langt fra rasstedet og er rystet over det som har skjedd.


Fikk forvarsel

Hytta til Bakkeby er den nyeste av bygningene som etter skredet duppet i vannet utenfor Kråkenes mellom Kåfjord og Talvik. En stor og moderne lys grå hytte, med store vinduer vendt mot sjøen.

– Folk har sagt til oss at det ikke en en hytte, men et hus, sier Jan Egil Bakkeby, mens kona Grethe forteller at de har hatt hytta i 19 år, men at de pusset den opp for fire år siden.

Nå er drømmehytta, deres eget paradis som de har brukt en drøss med arbeidstimer og masse penger på å oppfylle, skylt på havet etter at det onsdag ettermiddag gikk et 650 meter langt og flere titalls meter høyt leireras her. raset tok i tillegg til hytta til ekteparet, med seg syv andre bygninger.

Det som er litt skremmende for hytteeierne å tenke på, er at de overnattet i hytta natt til onsdag da raset gikk, og at de allerede i går tirsdag fikk et forvarsel om det som skulle skje.

– Vi så en stor og dyp sprekkdannelse i veien nedenfor hytta. Vi ble litt skeptisk, men valgte likevel å overnatte. Vi tenkte kanskje veien ville rase ut, men ikke at hele hytta skulle gå. I dag kjørte vi på jobb, men jeg kjørte tilbake i dag og var som sagt der da det raste, sier Bakkeby.

Han konstaterer at hytta er mer solid enn tomta den stod på inntil i dag.

- Når jeg ser hytta som ligger der i vannet ser jeg jo at det sikkert hadde gått bra med meg om jeg ikke hadde kommet meg ut av hytta. Den ser ganske hel ut. Men det er likevel en ferd jeg synes det er greit at jeg ikke var med på. Jeg hadde det tryggere oppe i lia der jeg fikk filmet det hele, sier Jan Egil.

Heldigvis er hytta forsikret, men på spørsmål om de tør å bygge en ny hytte ute ved det idylliske stedet svarer de:

– Vi har ingen steder å sette hytta. Alt er rast ut.

Onsdag ettermiddag var alt av redningsmannskaper til stede på Kråkenes der de søkte etter folk i sjøen. En hund var fryktet omkommet, men den er funnet i live. Svømmende i sjøen. De som er fastboende i området og som har huset sitt på tørr grunn er evakuert, og uskadet.

Ingen mennesker skal ha kommet til skade så langt Altaposten erfarer.

Oppdatert 16.03.21: la til tag på Kvikkleireskredet på Kråknes