Han har plastfabrikk i Lyngen, tranfabrikk i Mehamn og to bygårder i Alta sentrum. Jonas Haugen (29) høster lovord fra sine eldre kolleger:

– Han vil komme langt! Jonas bare «har det». Man kan gå på så mange skoler man vil, men man får ikke det han har i utstråling og tillitsvekkende vesen. I tillegg er han både smart og arbeidssom, slår eiendomsinvestor Tore Wæraas fast.

– Skal jeg berge meg en pensjon så må jeg holde meg inne med han de neste årene, skøyer Wæraas.

– Sånne som Jonas trenger vi! fastslår næringssjef Jørgen Kristoffersen.

– Det er kjempeartig at det kommer opp en ny generasjon investorer i Alta som skal bringe samfunnet framover. Jonas er en kreativ sjel som tenker utvikling hele tiden, og som har lykkes. Det er handling, ikke bare ord, slår Kristoffersen fast.

– Det er strålende at noen satser og har den gutsen som Jonas viser, synes Harald Karlstrøm, styreleder i næringsforeninga.

– Vi i foreninga er veldig glade i typer som Jonas, som skaper dynamikk og verdier, slår han fast.

Har investert tøft

Hva er det så Jonas Haugen på 29 år og utdannet som rørlegger har lykkes med? Først og fremst handler det om oppstarten og den ekstreme utviklingen til Isopro, som Haugen startet sammen med Grieg Seafood som 25-åring. Omsetning og overskudd gikk rett til værs, og da Haugen mer eller mindre ble tvunget til å selge sin aksjepost i 2014, satt han igjen med 10 millioner i kontanter.

Pengene har han brukt flittig:

  • Oppkjøp av 68% av Lyngen Plast AS.

  • Kjøp av NRK-eiendommen i Alta sentrum.

  • Oppstart av omega 3-fabrikken Arctic Biopro AS i Mehamn.

  • Kjøp av Vonheimgården i Alta sentrum.

Alt dette har skjedd i løpet av halvannet år. Samtidig har han vært i full jobb som markedssjef for isoporkassefabrikken som han solgte.

– Jeg vil gjerne utvikle ting, jeg liker ikke å stå i ro, lyder forklaringen han gir på Altapostens spørsmål om det høye aktivitetsnivået.

GÅR I HØYDEN: Utvidelse mot apoteket og to nye etasjer på toppen. Slik ser Haldde arkitekters mulighetsskisse for Vonheimgården ut. Foto: Haldde arkitekter

Vil løfte to etasjer

Den siste investeringen er Vonheimgården i Løkkeveien, som nå får navnet Nordlysgården. Allerede før kjøpsavtalen på den tre etasjer høye forretnings- og kontorbygningen var signert, hadde Haugen fått Haldde arkitekter til å lage en mulighetsskisse for bygget. Den viser at han kan heve bygget to etasjer. I en ny fjerde etasje kan Haugen få mer utleie til kontorer, og helt på toppen kan han plassere tre leiligheter. Hvis kommunen tillater det.

– Hvorfor handler du nok en forretningsgård i Alta sentrum?

– Fordi jeg kjøpte NRK-eiendommen først, og ganske raskt fylte bygget med en leietaker som skal være der i minst tre år. Jeg har planer om å utvikle eiendommen, men det stoppet litt opp da bygget ble fullt utleid. Jeg fikk litt pusterom, samtidig som jeg har vært i kontakt med en del potensielle leietakere, som like godt kan være i «Nordlysgården», som var til salgs, forklarer Haugen.

Ønsker å utvikle

Gården, som har vært eid av Rudolf Vonheims etterkommere, er regulert for fire etasjer, men Haugen håper kommunen vil etterleve signalene om at de ønsker mer liv i sentrum og dermed godkjenne en utvidelse til fem etasjer.

– Jeg kjøper ikke bare for å eie, jeg ønsker å utvikle det jeg kjøper. Derfor må det jeg kjøper ha et potensial, slik alle de fire investeringene mine faktisk har, sier Haugen.

Han er opptatt av å være i forkant, se mulighetene og få dem utredet og deretter gå ut og tilby varer og tjenester.

– Du kjører tøft, selv om du ikke hadde mer enn 10 millioner da du startet, du gaper ikke over for mye?

– Begge eiendommene ruller av seg selv med dagens utleie, mens Lyngen Plast går med gode overskudd, som delvis går til å betale ned lånet jeg har etter å ha kjøpt aksjene. I Mehamn er vi helt i starten, men har Innovasjon Norge med oss og tror på butikk fra 2017. Jeg føler ikke selv at det blir for mye. På utviklingen av byggene har jeg i tillegg en god mann som hjelper meg i Torstein Fugelli Simonsen, påpeker Haugen.

Løfter det minste først

I Markveien har han tegnet et nybygg på 5600 kvm. Nordlysgården vil han utvide fra dagens 1300 kvm til 2200 kvm.

– Det er et prosjekt til rundt 25 millioner, mens det i Markveien vil koste over 100. Det er lettere å løfte et prosjekt på 25, så det kommer nok først, alt avhengig av leiekontrakter og samarbeidspartnere, understreker Haugen.

Han har en del ledig areal i Nordlysgården, der første og andre etasje er relativt nyoppusset.

– Det er et tøft marked, så det gjelder å være smart i valg av løsninger hvis man vil nå opp. Og det skal vi være, sier 29-åringen og blunker.

Mange roller i næringslivet

29-åringen har allerede en rekke leder- og styreverv i bedrifter både i og utenfor Alta:

  • Alta Motor AS - Styremedlem: 1 år

  • Lyngen Plast AS - Styrets leder: 1 år

  • Nordlys Elektroservice AS - Styremedlem: 3 år

  • Innopro AS -Styrets leder: 5 år, adm. direktør: 5 år

  • Lyngen Holding AS - Styrets leder: 1 år, kontaktperson: 1 år

  • Arctic Biopro AS - Styrets leder: 1 år

  • H.h Eiendom Alta AS - Styremedlem: 3 år

  • Markveien AS - Styrets leder: 1 år, kontaktperson: 1 år

  • Nordlys Gården AS - Styrets leder: 0 år, kontaktperson: 0 år

  • Aparts AS Styrets leder: 1 år, kontaktperson: 1 år