Skeptisk til Alta-smisking

Ordføreren i Loppa har så langt null tillit til politikerne i Alta.

SKEPTISK: Ordfører i Loppa, Steinar Halvorsen, vil gjerne ha mer enn fagre løfter fra Alta.  

nyheter

Steinar Halvorsen (H) er i utgangspunktet glad for å høre at politikerne i Alta ønsker å gå videre med samarbeidsplanene og at de vil gi både Loppa det ene og det andre for å få dette til.

Mer enn fagre løfter

Det var under et folkemøte i Alta mandag kveld at flere politikere i Alta ga uttrykk for at de ønsker å se nærmere på en sammenslåing av kun Alta og Loppa. Også rådmann i Alta, Bjørn Atle Hansen mente at Alta burde prøve å få Loppa med på laget og at Alta i så måte måtte vise raushet. Marianne Haukland (H) mente at eventuelle effektiviseringsgevinster og statlige overføringer burde brukes til næringsutvikling i Loppa, og fikk støtte fra Miljøpartiets Frode Lindahl.

  – Det er veldig hyggelig, men de kan allerede nå bevise at de mener noe med de fagre ordene ved å vise solidaritet og støtte oss på viktige samfunnspørsmål, svarer Loppa-ordføreren og føyer til:

– Hvis dette bare er smisking, så er jeg skeptisk til hva de egentlig vil.

Null solidaritet

Han sier rett ut at så langt har han ingen grunn til å stole på politikerne i Nordlysbyen.

– De har vist null solidaritet med oss i samferdselspolitikken, der de på en meget egostisk måte har kjempet frem en båtrute mellom Alta og Hammerfest som ingen har nytte av, tordner han.

– Det du sier er at her har de prioritert ressurser på seg selv, som heller kunne vært brukt på en båtrute som dere på kysten kunne hatt nytte av?

– Ja, nettopp. De har stått på kravene for den ruta, selv om det rammer oss.  Så hvis de ønsker å støtte oss, kan de begynne med å bevise det allerede nå.

Venter på rapporten

Halvorsen myker opp stemninga med å understreke at han svært gjerne setter seg ned og diskuterer en eventuell sammenslåing med Alta.

– Vi kommer ingen vei med å  klappe døra igjen, så vi er nødt å prate om dette, sier ordføreren, som venter på rapporten fra konsulentselskapet PWC, som ble lagt frem i Alta i går.

– Når vi får den, vil vi kunne ta beslutninger basert på faglige råd og ikke synsing og følelser.

Hvordan blir inntektene

Både Loppa-ordføreren og politikerne i Alta avventer hva regjeringen vil gjøre med inntektssystemet til kommunene.

– Vi har fått høre at småkommunetillegget ikke skal røres, men man vet ikke. Så dette er viktig å vite før man  beslutter noe, sier Halvorsen.