– Må stramme inn enda mer enn det rådmannen ønsker

– Vi kan ikke leve fra hånd til munn.

MER SMERTE: Ole Steinar Østlyngens første reaksjon er at budsjettframlegget til rådmannen betyr smerte, men at Alta-samfunnet må regne med enda mer vondt og mer kutt for å få en bærekraftig økonomi.  Foto: Jarle Mjøen

nyheter

Rådmannens budsjettforslag for 2016 er besk medisin for Alta-innbyggerne. I ordførerkonstellasjonen er de første reaksjonene at rådmannen ikke har gått langt nok med kuttekniven.

– Skal vi som privatpersoner investere i bolig må vi enten ha penger i lommeboka til overs hver måned, eller redusere forbruket vårt sånn at det blir penger til å betale lån og avdrag. Sånn er det med kommuneøkonomien også, vi må skaffe oss handlerom og kan ikke leve fra hånd til munn, sier «finansminister» og gruppeleder for Ap, Ole Steinar Østlyngen, til Altaposten.

– Rasering

I budsjettforslaget foreslår rådmannen å kutte investeringer de neste fire årene med 335 millioner kroner for å minske kommende rente- og avdragsbelastning. Allerede i 2016 foreslår rådmannen å kutte et tosifret antall stillinger. I Alta-skolen fortsetter trenden fra de siste årene med lærerkutt, og budsjettet til rådmannen er basert på at 6,3 årsverk skal vekk i 2016. I tillegg brukes ostehøvelen på flere sektorer, men spesielt barn- og ungesektoren får merke kuttekniven.

– Jeg har kun skummet budsjettforslaget, og inntrykket mitt er at dette er dramatisk. På noen områder mener jeg at budsjettet framstår som en rasering av dagens tilbud, ikke minst for oppvekst og kultur, barn og unge, sier opposisjonsleder og nylig avgått leder av budsjettutalget, Ronny Berg (Frp).

Han viser til at selv et svært viktig ungdomstiltak, Mekkeverkstedet ved Ungdommens Hus, foreslås lagt ned. Det vil gi en innsparing på 200.000 kroner på årsbasis.

– I den store sammenhengen er det småpenger. Mekkeverkstedet treffer en ungdomskategori som har få tilbud, og jeg kan allerede nå signalisere at jeg og Frp vil kjempe for å videreføre Mekkeverkstedet, sier Berg.

– Fiks 40 mill.

Den tidligere lederen for budsjettutvalget gjennom fire år ble ofte møtt med klar beskjed fra dagens leder av budsjettutvalget, Ole Steinar Østlyngen, om at en haug med frikjøpte politikere måtte klare å holde orden på økonomien.

– Nå er det de røde som sitter med frikjøpte politikere. I fire år har Østlyngen snakket om at det ikke burde være noe problem å ha 40-50 millioner kroner på bunnlinja for Alta kommune. Det skal bli interessant å se hvordan han vil fikse 40 millioner i pluss, er tilbakemeldingen fra Ronny Berg som lover at han skal minne Ap på insinuasjonene om at det blå-grønne styret ikke leverte med sine frikjøpte politikere, og nærmest satt og tvinnet tomler på rådhuset.

Arver problemene

Den nye finansministeren tar hilsenen fra Ronny Berg og Frp med et smil.

– For det første er utgangspunktet for rådmannens budsjettforslag en økonomi skapt av de blå-grønne gjennom fire år. Da de overtok i 2011 var det høye plusstall i økonomien, og budsjettframlegget nå er et resultat av det ikke er skapt handlingsrom. Vi skal ikke snakke om snøen som falt i fjor, men ta tak for å få det handlingsrommet vi pr dato ikke har, påpeker budsjettutvalgslederen.

– Men du vedstår å ha sagt at budsjettene bør gjøres opp med 40 til 50 millioner kroner på bunnlinja?

– Ja, jeg mener at med det totalbudsjettet Alta kommune har bør vi ligge på rundt 40 millioner pluss. Derfor er min umiddelbare reaksjon at rådmannen ikke har gått langt nok. Min ambisjon er at vi skal klare å få til et budsjett med 20 millioner i netto driftsresultat i 2016, klargjør Østlyngen og legger til:

– De kuttene som rådmannen har foreslått er smertelige, og skal vi gå fra 10 til 20 millioner kroner i netto driftsresultat vil det komme til å smerte mye mer. Jeg mener at vi ikke har noe valg. Vi må ha reserver for å kunne skape et godt Alta-samfunn. Slik vi driver i dag er det fra hånd til munn.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter