iFinnmark skriver at de har fått innsyn i tall som røper at Finnmarkssykehuset brukte 26,4 millioner kroner til lønninger til vikarleger, samt 1,5 millioner på reiser til vikarleger i 2014. Hittil i år har sykehuset brukt over 21 millioner på vikarlønninger og reisevirksomhet for vikarer.

Ifølge avisa har sykehuset flere ganger nektet avisa innsyn i tallene.

«Sykehuset kunne da også forsikre oss om at ingen vikarleger hadde tjent så mye som 17.000 kroner på en vakt», skriver avisa.

Først da det ble truet med å gå til sivilombudsmannen ga Finnmarkssykehuset fra seg tallene. Ifølge iFinnmark har de funnet tall som viser at høyeste inntjening er langt over det sykehuset opplyste på forhånd – en lege har tjent 21.000 kroner på ei vakt, fremgår det av tallene.

En avtale med Spekter forhandlet fram med legeforeningen er årsaken til at lønningene er høye, ifølge informasjonssjef Ivar Greiner, som hevder kostnadene ville blitt mye høyere om man brukte fast ansatte på de aktuelle vaktene.

Ronny Berg (Frp) reagerer kraftig på tallene iFinnmark presenterer:

– Det høres ganske skremmende ut. Det er horribelt. Det forteller også noe om rekrutteringsproblemene de må ha. De må virkelig slite. De spyr ut millionbeløp på vikarer, sier han til iFinnmark.