På morgenen i dag var Trond Arild Negård, som jobber ved Cermaq-anlegget i Lille Lerresfjord, på vei til arbeid. Han kom seg til Linnes, neset mellom Store og Lille Lerresfjord.

Her var det gått et stort steinras.

– Jeg tror jeg var den første som kom hit, sier Negård, som varslet Veitrafikksentralen til Statens vegvesen og entreprenøren som har veivedlikeholdskontrakten om raset.

– Hele veien er sperret med mange kubikk stein. Det er i hvert fall 50-60 meter bredt, sier Negård.

Raset fører til at veien ut til bygda Lille Lerresfjord er sperret, dermed er eneste transportmulighet til og fra bygda via båt.

RASOMRÅDET: Raset gikk på Linnes, mellom Store og Lille Lerresfjord. Foto: Norgeskart.no

Negård forteller at det har vært store problemer med utrasinger i det aktuelle området:

– Etter at de bygde veien ble deler av fjellet skutt ned. Nå går det nesten ikke en dag uten at noe raser ned, steiner og slikt. Men ingen tar tak i det! Veien er ikke trygg – det er ikke trygt å kjøre forbi her, sier Negård.

– Det som har skjedd i dag er at en nut som hang ut har kommet ned. Denne ble ikke sprengt ned da de holdt på sist. Akkurat dette raset har vi sånn sett ventet på, sier han.

Sist det gikk et stort ras i området ble både autovern og veibane revet vekk. Det tok mange måneder før veien var bygget opp igjen og ble åpnet for ferdsel:

– Sist gikk det nesten et år før de kunne åpne. Håper ikke det går like lang tid denne gangen, sier Negård til Altaposten.

Samferdselssjef Per Bjørn Holm-Varsi hos Finnmark fylkeskommune. Foto: Arkiv

Samferdselssjef Per Bjørn Holm-Varsi i Finnmark fylkeskommune sier til Altaposten at han ikke vet hvor lang tid det går før veien kan åpne.

– Dette er et stort og bredt ras, og det vil ta tid og rydde opp i dette. Geologer er på stedet straks, og vi må nesten bare avvente deres konklusjoner før vi kan si noe mer her, sier Holm-Varsi til Altaposten.

I verste fall kan det ta lang tid, frykter han.

17. november 2005 raste det nemlig ut i akkurat samme området. Og som Altaposten den gang kunne fortelle ble ikke veien åpnet igjen før 13. juli året etter.

– Vi må jo bare håpe at ikke veien er like ødelagt som den ble da! Jeg har sett på bilder, og det ser ikke ut til at veien er blitt like ødelagt denne gangen. Men hvor lenge det må sperres nå, det tør jeg ikke si noe om ennå.

Holm-Varsi sier til Altaposten at det jobbes med å få satt opp båttransport forbi raset, for folk som skal til og fra Lille Lerresfjord.

– Dette jobber vi med å få til nå. Vi gjør det vi kan for å avhjelpe sitausjonen, i samarbeid med Statens vegvesen, Boreal, Alta kommune og politisk ledelse her hos oss på fylkeskommunen, sier han til Altaposten.

Visste ikke om noen var tatt i raset

Politiet ble raskt varslet om stor-raset i Lille Lerresfjord, kan operatør Andreas Haugaasen ved operasjonssentralen hos Vestfinnmark politidistrikt bekrefte overfor Altaposten mandag morgen:

– Steinblokker av forskjellig størrelse, opptil flere tonn store, sperrer veien. Ut fra det vi har fått vite har det trolig ikke vært kjøretøy eller personer der da raset gikk, men vi vet ikke om det kan ha vært noen der da raset gikk, vi kan ikke utelukke det, sa Haugaasen til Altaposten.

NTB meldte i 11-tiden at politiet ikke lenger mistenkte at folk kan ha vært tatt av raset.

– Vi har fått melding om at enkeltpersoner har gått gjennom raset for å komme seg til jobb. Vi ber folk unngå dette og heller holde seg borte fra området, sa Haugaasen til Altaposten mandag morgen.

– Vi har vært i kontakt med Statens Vegvesen, Veitrafikksentralen Nord var i kontakt med oss tidlig. Vi vet at entreprenør Lemminkäinen har personell i området, disse er på vei ut nå. Vi venter på tilbakemelding fra dem, så vil vi se hvilke tiltak som må til. Personell fra Alta lensmannskontor kjører utover nå for å sperre veien fysisk, og Statens vegvesen vil også måtte gjøre sine vurderinger her, sa Haugaasen mandag morgen.

Geolog på vei til stedet

Like før klokka 11.00 varsler politiet at raset antas å være mellom 50 og 60 meter bredt.

– Geolog er ventet til stedet cirka klokka 13.00 for å vurdere fare for nye ras, skriver politiet på Twitter.

Klokka 13.00 skriver politiet at geolog er ankommet stedet i helikopter.

Altaposten følger saken.

Har du bilder fra stedet? Send til tips@altaposten.no!

Er du på stedet? Ring 952 31 456!