Valgforsker:

– Ville vært svært bekymret om jeg var Monica Nielsen

– Ellinor Nilsen har neppe blitt sosialdemokrat over natta.

BØR VÆRE BEKYMRET: UiT-forsker Tord Willumsen mener Monica Nielsen (Ap) har all grunn til å frykte den politiske situasjonen som nå ser ut til å oppstå.  Foto: Jarle Mjøen / UiT

nyheter

Gårsdagens drama i kommunestyret i Alta vakte nasjonal oppsikt. For inntil klokka 08.30 mandag morgen trodde de aller fleste at dagen skulle bli Ronny Bergs parademarsj, og at han skulle skrive historie som historiens første Frp-ordfører i Alta.

Etter klokka 08.30 var alt snudd på hodet. Da varslet Ellinor Nilsen partiet at hun ville stille i kommunestyret som uavhengig. Etter hva Altaposten forstår varslet hun også at hun ville støtte Monica Nielsen (Ap) når ordføreren skulle velges.

Før kommunestyret ble satt ble det gjort et forsøk på å utsette kommunestyremøtet fra de borgerlige. Det gikk ikke – dermed stormet de blå ut av kommunestyret før møtestart, med resultat at kommunestyret ikke var beslutningsdyktig.

Vant et slag, tapte krigen?

Valgforsker Tord Willumsen ved UiT understreket overfor Altaposten i går at situasjonen som oppsto var helt ekstraordinær.

Nå, etter at støvet har begynt å legge seg, er det på sin plass å stille flere viktige spørsmål, mener Willumsen. Han understreker at Ellinor Nilsen uansett må møte opp i neste kommunestyremøte, og konstaterer at hun står som uavhengig her.

– Kan hun møte med hevet hode?

– Det er et mye vanskeligere spørsmål å svare på. Hun har valgt å stå på visse prinsipper, og sånn sett «vunnet» mot høye politikerlønninger. På den måten har hun oppnådd noe. Men ved å gjøre dette har hun også brent veldig mange bruer. Dette ødelegger tillit, og det ødelegger samarbeidsklimaet på tvers av blokkene. Skal man klare å skape et mer konstruktivt politisk verksted i Alta kommune, så må et slikt samarbeid på plass. Men om det lar seg gjøre å bygge dette opp gjenstår å se. Samlet kan det Nilsen oppnådde i den ene saken være tapt i veldig mange andre saker, sier Willumsen.

Mange ubesvarte spørsmål

Selv om Nilsen står oppført som «uavhengig» helt til hun eventuelt melder seg inn i et annet parti, så tilhører hennes vara Frp. Det gjør at hun ved sykdom og annet fravær vil bli erstattet av en Frp-er.

– Hva får det å si for forutsigbarheten i kommunestyret at stemmegivningen avhenger av hennes helse?

– Det er klart et poeng, men det blir av litt mer kuriøs art. Vi må forutsette at hun møter opp i kommunestyret. Men det større spørsmålet er hvilke andre innfall hun måtte få nå. Hvor pålitelig er hun egentlig? Det er kun kort siden hun ble valgt inn i kommunestyret på Frp-politikk. Det at hun tydeligvis har røket uklar med Frp betyr ikke at hun er blitt overbevist sosialdemokrat over natta. Og da kan man spørre videre – hva skjer når budsjettet skal vedtas? Hva med eiendomsskatt og andre store spørsmål som løftes inn i budsjettdebatten, spør Willumsen, og fortsetter:

– Vil Ellinor Nilsen innsette en Ap-ordfører, men fortsette å stemme for en Frp-politikk? Hvilket program står hun for nå? Hvilken retning ønsker hun å føre Alta i? Hvor står hun i forhold til valgløftene hun ga før valget? Det å melde seg ut av et parti og få innsatt en annen ordfører er i seg selv ikke noe jeg vil definere som et «velgerbedrag». Da er det verre om man lover noe i en sak, for så å gjøre noe annet – lover du før valget å bygge ei bru, men så bygger du ikke brua likevel, da har du bedratt velgerne dine. Slik blir det om hun plutselig stemmer helt på tvers av det hun gikk til valg på, som var Frp sitt program, påpeker han.

Kan være et stort velgerbedrag

Skal vi tro valgforskeren byr dette på flere svært viktige dilemma som Monica Nielsen og Ap nå står overfor:

– Om Ellinor Nilsen er med på å innsette en Ap-ordfører, for så å fortsatt føre Frp-politikk – som er det hun rent faktisk lovte i valgkampen – da har Ap et problem. Jeg ville vært svært bekymret om jeg var Monica Nielsen, og skulle ta imot et verv som ordfører med et slikt politisk landskap i kommunestyret. For Ap-ordføreren risikerer at kommunestyret hele tiden stemmer imot hennes politikk. Og hva da, spør han.

– Summa summarum er helsa hennes helt klart en kuriositet, som kan føre til mye. Men med mindre hun er veldig syk, så er ikke dette det største usikkerhetsmomentet. Det største usikkerhetsmomentet er hva som foregår inni hodet hennes, og det må hun dele med befolkningen så snart som mulig. For om hun plutselig er sosialdemokrat og ikke lenger står for sakene hun gikk til valg på, da snakker vi velgerbedrag, sier Willumsen.