Politisk redaktør: – Dette er polsk riksdag ganger to

Her forlater de kommunestyret!

Kommunens høyeste organ var ikke beslutningsdyktig da den blå siden stakk av.

HER GÅR DE: De blå gikk fra kommunestyremøtet. – Polsk riksdag ganger to, sier Altapostens politiske redaktør.  Foto: Merete Arnesen

nyheter

Fram til klokka 08.15 i dag lå alt an til at Ronny Berg (Frp) ville bli Altas nye ordfører.

Slik gikk det ikke. For i et møte ble han informert fra Ellinor Nilsen at hun ville bryte med kommunestyregruppa, og stille som uavhengig representant (se lengre ned i artikkelen).

Da kommunestyret ble satt krevde de blå å få utsatt kommunestyremøtet. Det ville ikke ordføreren gå med på, og Ap varslet at de ville stemme imot ved en eventuell avstemning.

Da det ble klart at utsettelse ikke ble aktuelt, tok det som var påtråppende ordfører Ronny Berg (Frp) og de øvrige blå representantene på seg ytterklærne og gikk ut døra.

Den høydramatiske vendingen i Alta kommunestyre mangler trolig sidestykke i nyere norsk tid.

Ikke beslutningsdyktige

Som følge av dette er kommunestyret dermed ikke beslutningsdyktig.

– De blå har gitt beskjed, når de ikke fikk utsettelsesforslaget gjennom, så gikk de ut døra og forlot, sier vår politiske redaktør Jarle Mjøen som er midt i dramaet nå.


Nilsen brøt med Frp

Monica Nielsen (Ap) blir ordfører? Frp-Berg: – Utrolig skuffet!

Hva som skjer nå er uvisst.

– Men dette er helt ulovlig. Det er polsk riksdag, ganger to, sier vår politiske redaktør Jarle Mjøen.

– Ulovlig

Rådmann Bjørn Atle Hansen bekrefter overfor Altaposten at det ikke er lov å bare dra fra et kommunestyremøte:

– Det kan ikke straffes, men dette er ikke lov. Kommuneloven er helt klar, skulle de ha forlatt møtet måtte de ha hatt en gyldig grunn. Det står helt klart i kommuneloven. Noe helt uforutsett måtte ha skjedd, for at de skulle kunne forlatt på denne måten, sier Hansen.

Både han selv og hans stab har vært i kontakt med departementet.

– Departementet mener at kommunestyret ikke er vedtaksdyktige nå. Da er forslaget fra departementet at vi innkaller til nytt konstitueringsmøte den 26. oktober, sier Bjørn Atle Hansen til Altaposten.

VIDEO: Her reiser de seg og går fra kommunestyresalen.

Det har tilsynelatende ligget i kortene at noe slikt kunne skje. For Hansen bekrefter at de allerede før kommunestyremøtet var i kontakt med departementet.

– Skjer det samme i kommunestyremøtet den 26. oktober, så må møtes gjennomføre selv om ikke kommunestyret er beslutningsdyktige.

– Dette er vel ikke spesielt vanlig?

– Nei, dette er veldig uvanlig. Jeg har ikke hørt om noe lignende før, sier Hansen.

Til Altaposten sier Ronny Berg at han mener de ikke har gjort noe ulovlig.

– Dolket i ryggen

Bakgrunnen for den høydramatiske vendingen i kommunestyrets konstitueringsmøte var at Ellinor Nilsen (tidligere Frp) klokka 08.15 mandag morgen varslet kommunestyregruppa om at hun ville stille som uavhengig representant. Etter hva Altaposten forstår innebærer dette også at hun ikke stiller seg bak Ronny Berg (Frp) som ordfører, men at hun i stedet vil støtte Monica Nielsen.

De mye omtalte økningen i politikerlønningene i Alta er etter hva vi forstår hovedårsaken til den dramatiske vendingen. Nilsen skal ha vært helt uenig i den kraftige økningen i pengebruk til politikerlønninger.

Ronny Berg, som har vært «klar» som ordfører helt siden Sp hoppet fra sosialistene til de borgerlige en uke etter valget, var soleklar i en melding han la ut på Facebook mandag morgen:

«Livet slutter aldri å overraske. Kommunestyret skal konstitueres kl 10:00. Klokken 08:30 kommer et medlem i FrP sin gruppe og sier hun bryter med partiet og vil sette inn Ap-Sv-KrF og MDG. Da har vi ikke flertall og jeg er utrolig skuffet over at noen kan dolke partiet og personene på en slik måte. Jeg tar dette personlig også ovenfor partiene H-Kp-V og Sp som vi hadde en avtale med.»

Professor Frank Aarebrot.   Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Altaposten har vært i kontakt med professor og valgforsker Frank Aarebrot. Han er overrasket:

– Man kan spørre seg hva som er vitsen med å utsette dette. Den uavhengige vil neppe snu i løpet av ei uke. Så med mindre hun blir påkjørt av en buss eller får influensa og en vara dermed trår inn, så får man ikke gjort noe, sier Aarebrot.

Han konstaterer at kommunestyret ikke er beslutningsdyktige.

– Men jeg forstår ikke hva de tror de kan oppnå? Dette vil ikke endre noe, sier han.

Valgforskeren understreker at en boikott ikke skal finne sted, med mindre det finnes vektige, gode grunner for det:

– Uten en god begrunnelse har man ingen grunn til å utsette. Som jeg får denne saken forklart fra Altaposten, så er det ingen god grunn til å utsette. For det er ikke de andre partienes skyld at ikke Frp har kontroll over sine medlemmer. Og med det som bakgrunn blir en boikott både barnslig og urimelig. Som om det er gjort i sinne fordi man fikk flertallet imot seg, sier Aarebrot.

Altaposten kommer tilbake med mer!