Omstridt lege flykter fra Skandinavia:

– Min metode kunne kurert halvparten av rygglidelsene i Norge

– I stedet for å bli anerkjent er jeg blitt fremstilt som et sexmonster.

Mikael Nordfors.  Foto: Arkivfoto

nyheter

Altaposten fikk denne uka kontakt med den svenske legen Mikael Nordfors, som i en periode på midten av 2000-tallet var lege i Kautokeino kommune. Nordfors fikk økenavnet «rumpelegen» som følge av hans spesielle metode for å lindre falsk isjias og andre ryggsmerter – han brukte fingeren til å massere muskler i endetarmen, samtidig som han injiserte lokalbedøvelse og kortison i området. Nordfors kunne ifølge han selv vise til fantastiske resultater.

Nylig mistet Nordfors legelisensen midlertidig i Danmark. At han mistet lisensen ble utløst av et tilfelle av feilbehandling, der en kvinne fikk en innsprøytning ved brystbenet. Sprøyta traff den ene lungen og punkterte denne, skriver DR.dk. Ifølge myndighetene kunne dette endt fatalt, noe Nordfors for ordens skyld er uenig i.

DR.dk har gått gjennom Nordfors' klagehistorikk i en større artikkel her.

Men Nordfors hadde lenge vært i myndighetenes søkelys, blant annet for utdeling av alternativ kreftmedisin.

Til Altaposten understreker Nordfors at myndighetene i realiteten kun har denne ene episoden å «ta» han på:

– Jeg gjorde én feil, det var alt som skulle til. Helsemyndighetene i Sverige, Norge og Danmark har alle ønsket å bli kvitt meg, mye på grunn av måten media har omtalt meg på. Det har vært en eneste lang heksejakt, sier Nordfors.

Han mener «heksejakten» startet i 2004, etter at han vant en rettssak mot de svenske helsemyndighetene.

– Her viste jeg, blant annet med støtte fra en svensk doktorgradsavhandling, hvordan man drastisk kunne minske ryggsykemeldinger i Sverige, forteller han.

Ivrig med rumpemassasje

Da Nordfors jobbet i Norge fram til midten av 2000-tallet tiltrakk han seg oppmerksomhet fra norske helsemyndigheter. Kritikken gikk i at Nordfors var i overkant ivrig med å benytte seg av den spesielle endetarmsmassasjen i behandlingen av en rekke forskjellige lidelser. Hver femte pasient ble behandlet på denne måten, ifølge helsemyndighetene ville «normaltallet» vært hver hundrede pasient.

I dag sier han følgende om «rumpemasseringen»:

– Metoden er videreutviklet nå, så jeg trenger ikke å bruke fingeren for å massere musklene i endetarmsåpningen. Men selv om metoden er endret fungerer den fortsatt veldig godt. Hadde man ville tatt denne i bruk, kunne man kurert eller lindret en rekke lidelser, alt fra ryggsmerter til mageproblemer, hevder han, og fortsetter:

– Metoden er særdeles effektiv mot rygglidelser, især falsk isjias. Hadde den blitt tatt i bruk kunne halvparten av de alvorlige rygglidelsene i Norge vært kurert eller lindret. Samfunnet hadde spart milliarder av kroner i form av færre sykemeldinger. Jeg har en rekke vitnesbyrd fra pasienter hvis rygglidelser er blitt borte vekk etter at jeg har benyttet metoden på dem. Dessverre hører man ikke fra disse pasientene, man hører fra de få som klager, sier Nordfors til Altaposten.

– Om metoden er så effektiv som du hevder, hvorfor blir den ikke tatt i bruk?

– Fordi dette er en mye bedre metode enn eksisterende metoder, som har mange tilhengere, inkludert den mektige legemiddelindustrien. Legene i Skandinavia er dessuten opplært til å først og fremst følge forskrifter i stedet for å tenke selv. De tør ikke ta diskusjonene engang, hvis det kommer nye faktum på bordet. Det blir som i gamle Sovjetunionen, alle skal følge det som staten sier i stedet for å tenke kreativt.

– Rockestjerne i Kautokeino

Men om legestanden, legemiddelindustrien, myndighetene - og ifølge Nordfors også media – jobber imot legen, så har han ifølge eget utsagn en høy stjerne hos sine pasienter.

I tidligere artikler Altaposten skrev i perioden da Nordfors var i Kautokeino fremgikk det at han var populær blant pasientene sine. Legen var også godt likt av andre ansatte i helsetjenesten i kommunen.

– Pasientene ville ha meg. Jeg var som en rockestjerne i Kautokeino. Jeg måtte jobbe til elleve om kvelden for å klare å ta unna alle pasientene, sier Nordfors og smiler gjennom telefonrøret.

– Det gjelder også pasientene jeg utførte metoden med massasje av muskler i endetarmen på. Men i stedet for å løfte fram de fornøyde pasientene er det blitt tegnet et bilde av meg i media som et sex-monster. Det har aldri vært tilfelle, jeg har gjort dette for å lege pasientene.

– Hvilke konsekvenser har denne medieomtalen fått for deg?

– Jeg har fått egen økonomi ødelagt, mistet jobben, familien har hatt det tungt. Det har vært «hemskt», sier Nordfors.

– Jeg har etter hvert forstått at arbeidsforholdene i Norden ikke er gode. Jeg vil ikke jobbe mer i Skandinavia. Når jeg har truffet en pasient som det har vært vanskelig å hjelpe, så har jeg undersøkt den nyeste forskningen – og her har jeg ofte funnet noe som kan fungere, og få pasientene friske. Det har fått mange av mine legekolleger til å reagere, for den siste forskningen står jo ikke i «retningslinjene». Da må jeg velge mellom å følge retningslinjene eller risikere min egen karriere. Jeg mener «leger» i realiteten er blitt til «medisinbyråkrater» i Norge, Sverige og Danmark.

Flykter fra Skandinavia

Nordfors forteller at han har fått seg jobb i et annet land. Hvilket land det er snakk om vil han ikke fortelle til Altaposten.

– Det blir ingen ordning i Danmark, det samme gjelder i Sverige. Nå drar jeg til et land der man er mer åpen for metoder som fungerer. Jeg mener legestanden i Norden er uetisk, når de ikke kan tilby beste behandling til pasientene. Jeg kan ikke jobbe slik lenger, der jeg ikke får lov til å gi pasientene den beste behandlingen. Det er også en av grunnene til at jeg drar av gårde nå, sier Nordfors, før han helt til slutt legger til:

– Jeg drar, så får dere bare fortsette å ha vondt i ryggen i Skandinavia.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

nyheter