Nå er «rumpelegen» i hardt vær også hos danskene

Omstridt lege fikset ryggsmerter ved å stikke en finger i rumpa på pasientene. Nå har danske myndigheter fått nok.

Mikael Nordfors  Foto: Arkivfoto

nyheter

Den tidligere Kautokeino-ansatte legen Mikael Nordfors er i hardt vær igjen grunnet sin spesielle måte å behandle rygglidelser for. Nordfors, som er kritisert av Helsetilsynet i både Norge og Sverige er nå havnet i unåde hos danske helsemyndigheter.

Den danske avisen Ekstra Bladet forteller i friske vendinger at danske myndigherer «giver Dr. Anal spark i røven» og fratar den omstridte legen autoriasjonen. Årsaken er blant annet beskyldninger om at legen var i overkant ivrig etter å bruke endetarmsmassasje for å behandle rygglidelser, men også at han utsatte en kvinne for livsfarlig feilbehandling etter å en innsprøyting ved brystbenet – ved et uhell ble det stukket hull på den ene lungen.

Legen har ifølge DR.dk forlatt Danmark, og jobber nå i Sverige igjen.

Fungerte mot det meste

Altaposten har tidligere skrevet (artikkel ikke tilgjengelig på nett) at svenske Nordfors som lege i Kautokeino utøvde fingermassasje på piriformismuskelen i endetarmen, noe som ifølge mannen med økenavnet «rumpelegen» skulle være særlig effektivt mot isjas men også fungere godt mot andre rygglidelser.

I Norge reagerte Statens helsetilsyn på at så mange som hver femte pasient som ble behandlet fikk diagnose der endetarmsmassasje var riktig behandlingsmåte. Statistisk sett antok man da at en av hundre pasienter hadde lidelser som tilsa en slik type behandling. Nordfors fikk advarsel fra helsetilsynet.

– Dette er en heksejakt. Jeg synes ikke at det er det dugg skjønt å pirke folk i rumpa. Punktum. Jeg gjør dette for at folk skal bli bedre, har legen tidligere uttalt til VG.

Altaposten omtalte i 2007 at mannen dro til Danmark, og fortsatte praksisen med endetarmsmassasje.

POPULÆR BLANT KAUTOKEINO-PASIENTENE: Mikael Nordfors fikk et rush av henvendelser etter at han ble avskjediget.  Foto: Arkivfoto

Men til tross for den spesielle behandlingsmetoden, og til tross for tross at Nordfors til slutt mistet legejobben i Kautokeino, opplevde legen et rush av pasienter etter avskjedigelsen. Dette fikk Altaposten bekreftet av kommunen i ettertid:

– Vi har fått en rekke telefoner fra fornøyde sambygdinger. Det er tydelig at mange liker Nordfors og at de har tro på metoden hans, bekreftet enhetsleder for helse, Kirsten Karen Bals til Altaposten.

Ikke bare var han populær blant pasientene:

– Han er en utrolig hyggelig og sosial mann. Det merker vi her på jobben, sa Bals til Altaposten.

Altaposten har forsøkt å ringe Nordfors for en kommentar til de siste tiders hendelser i Danmark, men får kun telefonsvarer. Vi har også forsøkt å komme i kontakt med han via tidligere arbeidsgiver, uten å lykkes.