Uteseksjonen til Statens vegvesen har denne uka vært på ferde i Alta og Kvalsund, hvor de har kjørt kontroller på lette og tyngre kjøretøy, med særlig fokus på lys og dekk.

– Vi er inne i en periode der dekk og lys er veldig viktig for trafikksikkerheten, det er mye våt og mørk vegbane. Under kontrollene av tyngre kjøretøy så er resultatet positivt, da ingen av de kontrollerte fikk noen reaksjoner på dekk og lys, sier Sten-Kristian Berg i Statens vegvesen.

– Sjekk bilen nøye

Men om førerne av tyngre kjøretøy har det aller meste på stell, er det verre stilt med person- og varebilene.

– Det er noen som gambler med trafikksikkerheten og velger å kjøre ut dekkene til de er blankslitte. Det virket også som om mange var overasket over hvor dårlig dekkene var, når vi ba de se på dekkene under kontrollen. Dette er noe som er bekymringsfullt, da vi på denne tiden av året trenger gode dekk og gode lys. Vi oppfordrer alle til å ta en runde rundt bilen, og sjekke dekk og lys nå på høsten, sier Berg.

Flere gebyrer, to anmeldelser

Til sammen skrev Statens vegvesen ut 14 gebyrer, hele ni for nedslitte dekk og fem for manglende dokumenter.

– I tillegg var det mange som ble oppfordret til å skifte dekk da de hadde mellom 1,6 og 2 millimeter mønster. Videre ble en bil avskiltet da den ikke hadde vært til EU-kontroll. To førere vil bli anmeldt for å ha kjørt uregistrert bil, begge disse ble stoppet i Alta, opplyser Berg.

– Mange spør oss for øvrig om det er greit å bytte til vinterdekk allerede nå. Vårt svar er at dette er helt i orden, avslutter han.