Gir gass med egen russebil

Hun somlet vekk sjansen til å være med på felles russebil, men Kviby-jenta Mika Hætta gir like godt gass med sitt eget prosjekt. Med «Restplassen» åpner hun døra på vidt gap for Russ 2014.

TAR STYRINGEN: Mika skal ikke bare feire, men også samle inn penger til et barnehjelpsprosjekt i Kenya som hun brenner for. Mika Hætta 

nyheter

– Russetiden er et høydepunkt der mange slipper seg løs, men det er ikke alle som gleder seg. Jeg kjente sjøl en klump i halsen med tanke på å feire uten russebil og et fellesskap i ryggen. Derfor blir «Restplassen 2014» et inkluderende sted for flest mulig, sier 18-åringen med et bredt smil.


Hentet bilen i sør

En kritthvit minibuss av typen Iveco Daily Buss 92-modell er hentet nordover fra Notodden, vel vitende om at det blir en krevende «ansiktsløftning» både innvendig og utvendig for kjerra. Hun mangler et verksted å mekke på doningen og håper på kreative forslag.

Men det skal ikke stå på innsatsen og dugnadsånden.

Hun kjører bilcross, har en hjelpsom kjæreste og en høyst mekkekyndig pappa som kan ta i et tak. I god tid før mai vil både Mika og «Restplassen» etter planen være et eneste stort glis.

Etter 13 år med skole ser Mika fram til russetiden og det å kunne tøye noen grenser, men hun innrømmer glatt at det ble en periode med depping.

– Mitt inntrykk er at det finnes dem som ikke gleder seg noe særlig til å være russ, heller stikk motsatt. Russetiden handler jo om å være med gode venner, i livlig lag. I Alta gjelder det å ha en russebil, for det skjer rett og slett ikke så mye andre steder utenom helgene. Selv har jeg mange venner, men de var allerede godt i gang med planleggingen før det streifet meg at det gjelder å kaste seg på i fart. Siden mai har jeg bekymret meg for at russetiden ikke blir noe annet enn tre helger på rad med festing, forklarer Mika ærlig.

Som mange andre ønsker hun en minneverdig tid.


Løste floken sjøl

Mika tror nok noen synes det er teit at man tar russetiden så alvorlig, at man bekymrer seg for å bli sittende hjemme og eventuelt må nøye seg med historiene fra andres hyggelige feiring.

– Selv om russetiden kanskje har blitt vel «mye» de siste årene, med biler, vans og busser, så handler det om at ungdom har behov for å frike litt ut. Uten å måtte forklare alt det dumme man gjør. Fellesskapet er kanskje det aller viktigste, sier hun.

Løsningen på floken fant hun selv. Hun fikser russebil alene, det som skal bli en trygg og EU-godkjent «havn» for flere som har det på samme måte.

– Det høres kanskje desperat ut, men jeg har i alle fall en god idé og plan for bilen min. Det skal være en bil for alle, selveste «løsrussen». For alle de som ikke har et sted å være i løpet av mai, men ønsker å ha det. Et sted å være når russedåpen er ferdig 1. mai, noen å være sammen med på en onsdagskveld, og et tak å sitte på når 17. mai er der, forklarer Mika.

Hun tror bilen vil fylles opp av andre russ, de som trenger et sted å være og må vente på haik utenfor Esso. Da er Kviby-jenta rett rundt hjørnet, selv om hun har et lønnlig håp om at andre også tar sjåførrollen. Hun ser for seg at det blir plass til åtte personer i bilen og håper at dette blir et sted for å skape vennskap og nettverk.

For å skaffe inntekter til det hele må hun som alle andre på sponsorjakt, i tillegg til at hun ikke er redd for å brette opp ermene.

– Jeg henter flasker, vasker, skaffer juletrær, frakter søppel til Vefas og stiller opp der det er behov, forsikrer 18-åringen med et pågangsmot mange kan misunne henne.

Hun har sin egen Facebook-side for Restplassen 2014, så der bare å ta kontakt.


Brenner for Kenya

Ingen må tro at hun er arbeidsledig ved siden av skolearbeidet. Hun er nemlig utnevnt til redaktør for årets russeavis og har samtidig et brennende engasjement for Kenya og et barnehjelpsprosjekt i landet.

– Blir det et overskudd av dette går pengene dit. Dette er noe jeg virkelig er opptatt av, ikke minst takket være bestemor som har jobbet fram et prosjekt, sier Mika. Fadderbarnet Diana har en mor og tante som jobber for å skape bevissthet rundt skadene av omskjæring.

– Dette er et ekstremt viktig arbeid som jeg ønsker å følge opp av hele mitt hjerte, sier den engasjerte Kviby-jenta.