Liv AS Pedersen"/>

Opera til tårene trillet

Finnmark har fått sitt eget operakor, og forestillingen Les Miss lørdag satt så hatten passet.

  Foto: Liv AS Pedersen

kultur


Vi tar deretter hatten ærbødigst av for operakoret som springer ut fra Sangkraft Berlevåg.

Her var stemmer fra Finnmark blandet med stemmer fra den profesjonelle operaverdenen, og det hele var fortryllende. Lommetørkleet måtte opp av lomma, flere ganger. Nå skal det sies at historiene som ble fremført er av det slagkraftige slaget, og dem som evnet å leve seg inn i teater og opera fant det lett å gråte av sympati for menneskene vi møter i de to stykkene som ble framført.

Les Miserables handler om den utstøtte jentas kamp for tilværelsen og hennes lille datter. Miss Saigon om vietnamkrigens slutt og den fatale kjærlighetshistorien mellom en ung soldat og en prostituert. Her er ingen lykkelige avrundinger, og alt er bare trist og fælt. Øynene blir breddfulle av tårer, både blant solistene og publikum.

Men denne gangen var det rett og slett vakkert, og fortryllende å se våre egne folk synge opera i Alta. Det skal sies at Kultursalen har utfordringer med teknikken, og at lydbildet får kjørt seg når ikke alle mikrofoner skrus på når de skal. Det er litt synd, ettersom man går inn i en slags transe under opera som publikummer. Da vil vi ikke minnes på at dette er en oppsetning langt fra proffene.

Stemmer fra Alta

I rekkene står alten Christel Eriksen og de tre tenorene Christoffer Holm Hansen, Jon Steinar Skoglund og Geir Skjalmar, alle fra Alta. Sistnevnte er tildelt en del solistlinjer, som bar godt ut i Kultursalen.

- Moro, sier Geir Skjalmar som innrømmer at han var litt nervøs foran den halvfulle salen.

- Dette koret er noe vi har savnet etter at Finnmarkskoret ble oppløst, sier Christoffer Holm Hansen.

- Jeg er målløs. Så utrolig moro det er å delta i slikt. Det er helt fantastisk, sier Christel Eriksen og forteller at koret har en god følelse etter oppsettingen i Alta.

Neste prosjekt for Finnmark operakor er å lage en forestilling tatt fra landsdelen. Det vil bli holdt prøvesynging for Finnmark Operakor i forbindelse med oppstart av den nye finnmarksoperaen Heksehammeren. Første audition ble avholdt søndag 8. mai ved Komsa skole.Solid forankring

Historien forteller at prosjektet kom i stand etter all blesten som Berlevåg fikk etter filmen Heftig og begeistret. Veien videre for kommunen med 1.026 innbyggere var ikke enkel å velge. Med den suksessen filmene hadde hatt, valgte koret å gå enda lengre og satse på operakor.

Med sitt beskjedne rekrutteringsgrunnlag i kommunen, ble det avholdt audition omkring i fylket. Dermed ble koret fylt opp med berlevågværinger, altaværinger, varangerfolk og en sopran fra Tromsø.

Første forestilling ble Operaball, med gamle operasvisker i september i fjor. Siden dette har det vært fokus på Les Miss, som fikk sin første reise ut av Berlevåg denne helga.

På toppen av koret var det nå leid inn seks profesjonelle operasangere som solister. Harald Sætervold fra Berlevåg Kulturskole fikk rollen som forteller, og leide oss gjennom toakteren med Les Miserables og Miss Saigon. I Tillegg hadde koret pyntet seg med tre flotte damer fra Arctic Hips, som sto for dans og show.2118

21222142

2126

2107Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

kultur