Rolf Edmund Lund"/>

Plateaktuelle «altaværinger»

Den plateaktuelle søskentrioen Mamas Garden har ikke glemt oppveksten i Alta.

  Foto: Rolf Edmund Lund

  Foto: Presse

kultur

– Det er umulig for oss å glemme Alta og oppveksten her, sier Dag-Arnold Gryting, en drøy uke før han gir ut debutplaten «Billionaire» sammen med bror Håvard og søster Ingvild.

Denne helga tar han en pust i bakken i Alta sammen med barndomskameraten Kai Olsen og hans familie.

– Må få meg en liten hyttetur i Alta før snøen tiner, forklarer Dag-Arnold, den av søsknene som oftest tar turen nordover. Han flyttet fra Alta som 12-åring, men har klart å beholde dialekten sånn noenlunde.

Bred erfaring

Dag-Arnold, Håvard og Ingvild Gryting har alle lang og bred erfaring som sangere og korister, blant annet fra Melodi Grand Prix og Idol. Koring for en hel rekke kjente artister, som Sissel Kyrkjebø, Secret Garden og Carola, gjør at mange føler de har sett dem før. Storesøster Hanne Liv er også med på sin måte, som kreativ designer for platecoveret. Håvard har skrevet ti av i alt tolv melodier, mens arrangementene er bygd opp rundt trioens særegne trestemte vokal.

Tekstene på platen er skrevet av filosof og musiker Sindre Røyland, som er mest kjent som vokalist i bandet Lester, men også fra samarbeid med norske toppartister som Big Bang og The National Bank. Det ligger et klart sosialt engasjement i mange av tekstene. Førstesingelen «Billionaire» er en låt som Per Sundnes ville ha med i årets Grand Prix, men Mamas Garden takket nei til det. Låten er en ironisering rundt det at penger kan kjøpe en fri fra alle bekymringene.

Spente

Dag-Arnold legger ikke skjul på at søskenflokken er spent foran CD-utgivelsen 3. mai.

– Vi har medvirket på mange plater, men det er første gang vi trer frem i front. Det gjør at man føler et helt annet ansvar, forklarer Dag-Arnold.

– Og søskenfreden regjerte under innspillingen?

– Joda, vi fungerer godt sammen. Det forhindrer selvfølgelig ikke at det kan bli noe krangel og uenighet. Det er viktig å være åpen og ærlig overfor hverandre.

– Navnet Mamas Garden betyr kanskje at dere har felles opprinnelse og kommer fra samme hage?

– Ja, du er nok inne på noe der. Metaforen kan sikkert tolkes på mange måter, men vi kommer definitivt fra samme hage.

Predikant-far

Hvordan havnet så familien Gryting i Alta på 70-tallet? Som predikant for indremisjonen kom faren til Finnmark på slutten av 60-tallet. Han traff en flott dame fra Kiby utenfor Vadsø. Familien flyttet etter hvert til Alta der de bodde i åtte år.

– Det er viktige år når man formes i oppveksten. Jeg har holdt kontakt med mange kompiser fra skole og skøytemiljø i Bossekop, spesielt Kai, forteller Dag-Arnold.

Andre venner fra den tiden er bluesgeneral Stig Anton Eliassen, ex-politi Jan Arne Pettersen, NRK-journalist Rune Berg og kvenforkjemper Rune Sundelin.

– Med kristen oppvekst er det kanskje naturlig med et kristent budskap?

– Det er ikke en religiøs eller kristen plate. Vi ønsker imidlertid å formidle et budskap, så vi har hatt tett dialog med vår tekstforfatter, sier Dag-Arnold avslutningsvis.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

kultur