Lars Richard Olsen"/>

Anarki-kommando

Tore Renbergs bok Mannen som elsket Yngve funker overraskende godt som film.

5

  Foto: filmweb

kultur

Norgespremiere:

"Mannen som elsket Yngve"

Regi: Stian Kristensen

Hovedroller: Rolf K. Larsen og Arthur Berning

Aldersgrense: 11 år

Med de første kapitlene av Mannen som elsket Yngve som eneste ballast satte jeg meg forventningsfullt i kinosetet. Jeg har ikke lest mye Renberg, bare disse første kapitlene og kortromanen Farmor har kabel-tv, men for meg ble det tidlig klart at filmen fulgte både forfatterens ord og ånd.

Her møter vi videregåendestudenten Jarle Klepp som er forelsket i Yngve. Dette er ingen enkel situasjon, spesielt siden Yngve tilhører de kjedelige og streite mens Jarle har både jentekjæreste og spiller i pønkeorkesteret Mathias Rust Band.

Boka fortelles gjennom flere lag og de viktigste er tatt med i filmen. Hovedpersonens forhold til Yngve kommer kanskje litt i baksetet til tider, men skildringen av ungdomslivet er ekte og overbevisende.

Arkivfoto fra slutten av 80-tallet og musikk fra tiåret gir et troverdig bakteppe som holder filmen ut. Mest skryt må imidlertid regissøren og skuespillerne få. Debutant Stian Kristensen har laget det som kan være den beste norske filmen i år. Skuespillerne er like gode, og som en ekstra bonus slipper vi denne gang Ane Dahl Torp og Nicolai Cleve Broch i en norsk film. Rolf Kristian Larsen som Jarle Klepp er overbevisende i hovedrollen og gjør en innsats som er troverdig og rørende.

Filmens eneste svakhet er at det til tider er tydelig at man har kutte ut materiale fra boka og noen handlingstråder føles derfor litt for korte eller ufullendte. Snur man dette på hodet, er det rett og slett herlig å se en film bugne over med så mange gode historier og detaljer som vi får her.

Av Lars Richard OlsenAltaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

kultur