– Den handler om spilleglede

Fire år med filmarbeid om klassiske musikere i Finnmark har blitt til en dokumentar.

FORMIDLER SPILLEGLEDE PÅ FILM: Kristin Nicolaysen og Laila Kolostyak holder på med siste finpussen på sin nye dokumentarfilm som handler om musikerne i finnmarksorkesteret Oppstryk Finnmark. – Det er en «feelgood»-film om det å dele spilleglede sammen, sier Nicolaysen og Kolostyak.   Foto: Reiulf Grønnevik

kultur

Førstkommende lørdag er det premiere på en ny film som har fått tittelen «Oppstryk Finnmark Con Amore». Det er dokumentarfilm som er produsert og regissert av Kristin Nicolaysen som har sitt daglige virke i Klekkeriet i Bossekop.

På filmfestivaler

Dokumentaren handler kort fortalt om verdens nordligste fiolinorkester som holder til i Finnmark. Filmen tar deg med inn i musikkens verden sammen med barn og profesjonelle i orkesteret Oppstryk Finnmark. Gjennom musikkgleden og leken krysses språk og grenser – og vi får bli med på orkestrets første reise til Russland. Regissør Kristin Nicolaysen har fulgt orkesteret med kamera i fire år.

– Den handler først og fremst om spillegleden som disse flotte musikere i alle aldere har. I løpet av arbeidet med filmen så jeg stor utvikling hos flere av musikerne som jeg har fulgt tett. I tillegg handler den om å vokse, utfordre seg selv og dele spilleglede med andre. Den skal også vises i Russland i april og jeg håper den også kan vises på flere filmfestivaler i tiden som kommer, sier  Nicolaysen, som står bak fire lengre dokumentarfilmer.

– Mye energi

Laila Kolostyak som de fleste kjenner som iskunstner og primus motor for Borelias Vinterfestival sine flotte scener og skulpturer, har klippet filmen.

– Det er faktisk den første norske filmen som jeg har klippet. Tidligere har jeg bare klippet franske filmer. Alle musikerne i orkesteret har mye energi og spilleglede, og det er noe jeg har prøvd å formidle under klippeprosessen, sier Kolostyak.

På turne

Filmen skal også på en visningsturne i Finnmark med tid og stunder, etter at den har blitt vist på Aurora kino i Alta lørdag kveld.

– En svenske som som har fått sniktittet på noen av scenene, sa at dette er en film for de som har et hjerte, så jeg håper filmen gir godfølelsen til publikum, sier Kolostyak.

Flere på gang

 «Oppstryk Finnmark Con Amore» er Kolostyak og Nicolaysen sitt første filmsamarbeid og det har resultert i nye ideer.

– Samarbeidet har gått så bra at vi allerede nå har begynt å lukte på flere nye prosjekter som vi vil gjøre sammen. Denne filmen har  vært artig og utfordrende å lage sammen. Den har mange flotte karakterer og selvsagt mye fin musikk. Jeg har filmet orkesteret i Tana, Hammerfest, Alta og Zapolyarni i Russland og vi håper det kommer mange folk på premieren lørdag, sier Nicolaysen.


PS: Oppstryk Finnmark er samlet i Alta kommende helg.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

kultur