Skriver opera på samisk

Plateaktuelle Rawdna Carita Eira er hyret inn som tekstforfatter til en samisk opera.

SAMISK MYTE BLIR OPERA: Forfatteren og sangeren Rawdna Carita Eira som bor i Kautokeino, skal skrive teksten til en opera som skal fremføres på samisk og som handler om en samisk myte. (Arkivfoto) 

kultur

Eira som like før jul ga ut plata Circus Polaria, har det travelt for tiden. Nå er hun nemlig engasjert til å skrive tekster til en opera som skal synges på samisk.

Ble forespurt

– Jeg skriver for fullt nå om dagen og har akkurat begynt på dette prosjektet, som er en samproduksjon mellom Musik i Syd i Sverige, Norbotten ensemble og det samisk nasjonalteateret Beaivváš, sier Eira.

De som har bestilt operaen er det canadiske produksjonsselskapet Soundstream.

  – De ville gjøre noe nytt og spennende. De har tidligere laget en indiansk opera og denne gang ville de lage noe annet. Og spennende er det. Jeg har nemlig aldri gjort noe slikt før, så det er med skrekkblandet fryd jeg har kastet meg inn i dette arbeidet, sier Eira.

Samisk myte

Operaens tekst og innhold skal handle om myter.

  – Det canadiske selskapet ville lage noe om en samisk myte. Derfor har jeg valgt å ta utgangspunkt i en gammel myte om en kvinne som gifter seg med en bjørn. Kort fortalt får de tre bjørnesønner, som ender opp som orions belte. Historien handler om å velge noen annet i livet og selvsagt om kjærlighet og svik. Det er en dramatisk historie, som jeg tror vil egne seg godt for operascenen. En god myte tåler tidens tann og denne historien er like aktuell i dag. I dette prosjektet får jeg brukt mye av det jeg driver med til daglig, nemlig det å lage poesi og tekster. Spennende og litt skummelt på samme tid, sier Eira.

Synges på samisk

Hun skal nå samarbeide med den svenske komponisten Brita Byström.

  – Hun skal lage musikken og det blir ikke en slik storslått opera, men en kammeropera. Det betyr at vi skal ha åtte musikere på scenen sammen med ett lite kor, to solister og tre dansere. Selv om dette blir en opera i mindre skala, blir det en skikkelig forestilling med klassisk musikk. Den skal skrives slik at de som ikke kan samisk også skal kunne synge den, så det er flere utford-
ringer med å lage tekstene, sier Eira.

Turne flere plasser

Når alt er ferdig skal operaen fremføres i hele Norden.

  – Jeg regner med at den også skal settes opp i Kautokeino, og jeg håper den kan vises i Alta også. Utpå forsommeren skal jeg til Toronto i Canada. Da skal vi ha flere generalprøver for å teste om tekst og musikk fungerer for solistene. Det jeg vet så langt er at den skal på en lang turnè i Canada, og i 2016 skal den være klar for en turnè i Norden, sier Eira.   

Første på samisk

Hun tror dette blir den første samiske operaen som noengang er fremført.

 – Avdøde John Persen fra Porsanger skrev i sin tid en opera på samisk. Den heter «Under Kors og Krone», men jeg tror ikke den ble oppført. Hvis det stemmer, er nok dette den første klassiske operaen på samisk som noensinne ser dagens lys på en scene og for et publikum, mener Eira.