Drømmen ble virkelighet

Rawdna Caritas merkelige drøm i 2009 har resultert i hennes første plate.

– GODE MUSIKERE: – Jeg er stolt over at de gode musikerne Roger Ludvigsen og Kjetil Dalland ville være med på min aller første CD-utgivelse, sier Rawdna Carita Eira. (Foto: Bente Monica Hætta) 

kultur

Poeten, forfatteren og sangeren Rawdna Carita Eira fra Kautokeino er spent på mottakelsen av sitt første album som hun ga ut i slutten av desember.

Rar drøm

Albumet, som heter «Circus Polaria», begynte å ta form for fem år siden etter en merkelig drøm.

– Jeg hadde fått skriveopphold i Lassagammi høsten 2009 og den første første natta drømte jeg en veldig sterk og merkelig drøm. Jeg var nemlig ombord på en stor båt, en atomisbryter på vei inn i Nordishavet og da vi passerte kysten på vei nordover  på bergene inn mot land, skimtet jeg gamle, slitte og forlatte gammer/reisverk, fiskehjeller på den andre siden Nordishavet og polarisen. Jeg gikk inn i salongen på skipet og der var det et sirkus. Fra taket hang det selvlysende akrobater, en blind slangejente sirklet ned fra en trapes, og han som en gang hadde vært sirkusets «Mr. Strongman», hadde nå krøpet sammen og satt blek og tafatt i et hjørne. Han betraktet sin beste venn, den vesle klovnen som nå hadde gitt seg helt hen til vanviddet og bare snurret naken rundt på golvet. Jeg kunne høre et barn rope på sin mor – i sannhet et merkelig skip. Jeg gikk videre opp på brua for å finne ut hvem som styrte skipet, men der var ingen kaptein eller styrmann. Og i akterstavnen på båten svaiet noen merkelige fugleskremsler, båten ble fulgt av svarte snøkråker med blodige diamanter i nebbet, forteller Eira.

  Da hun våknet, tenkte hun at det er dette som skjer akkurat nå. Nordøstpassasjen er i ferd med å bli åpnet, mennesker og kapitalkrefter strømmer nordover.

– Det som har vært lukket og samtidig beskyttet, vil nå åpnes og verden ved polarisen vil forandre seg. Samtidig er dette et område der mennesker, folk og kulturer bestandig har vandret,  møttes og forsøkt å overleve i isen i mange tusen år, så dette er noe jeg ville skrive om, sier hun.

Roger ble med

Etter et møtte med musikeren Roger Ludvigsen fra Kautokeino, fant de ut de ville lage musikk sammen og resultatet har blitt til «Circus Polaria».

– Roger sendte meg etterhvert noen låter han holdt på med, og jeg sendte han skisser til flere låter som jeg hadde laget selv. Vi fant da ut at vi ville lage noe sammen, og dermed kom arbeidet i gang. Etterhvert ble Kjetil Dalland også med som co–produsent. Han tente på ideen og Circus Polaria–universet. Sammen begynte vi å videreutvikle låtene til det som nå har blitt til  platen  «Circus Polaria».  Jeg har laget tekstene ettersom jeg jobber mye som poet og forfatter. Utrolig herlig at Roger og Kjetil ville være med. Gode musikere som jeg har vært heldig å få lage plate sammen med, sier Eira.

Musikalske noveller

Albumet består av 11 små mininoveller som knyttes sammen til en historie om polarisen som smelter og om at verden er i endring i nordområdene.

– Det er en slags konseptplate. Den inneholder elleve musikalske små noveller – sett fra Circus Polaria–skipet som stamper seg vei gjennom isen nordover. Vi ønsker å sette fokus mot nordområdene,  som både er vakkert og brutalt med sine endringer. Tekstene har i seg fragmenter fra myter og fortellinger fra folk ved iskanten og musikken tar også utgangspunkt i det nordlige arktiske landskapet og menneskene som bor her, sier Eira.

   Albumet er for det meste laget i Ludvigsens studio, Arctic Studio, som ligger i den nedlagte radarstasjonen i Kautokeino.

  – Det å kunne jobbe på et slikt sted har også påvirket plata, tror jeg. Det var det mest hemmelige stedet i Norge en stund,  der man satt og lyttet på Russland under den kalde krigen. Det er ingen typisk popplate. Den hører heller ikke hjemme i noen spesiell sjanger, men har i seg elementer fra mange forskjellige typer musikk. Det er ei plate for den som har tid til å sette seg ned å lytte, være seg hjemme, i bilen eller andre steder, sier Eira.

Kommer til Alta

Hun har trykket opp CD–en i 1000 eksemplarer og håper å kunne fremføre den live i løpet av året.

– Både Roger og Kjetil har tette program for tiden med ulike artister, men vi skal spille live i løpet av året. Vi skal også komme til Alta, så det gleder jeg meg til. Men, vi har ikke spikret noen spesifikke datoer enda, sier platedebutanten i Kautokeino.