Vil gjøre filmindustrien lønnsom i Finnmark

Et nytt produksjonsselskap i Alta satser på en storfilm neste år og håper dette kan gi et løft for filmindustrien i nord.

NY ROLLE: Linn Henriksen som blant annet har vært kostymedesigner for filmene Død snø og Kill Buljo, skal være produsent for en ny film som skal spilles inn i Finnmark neste år.   Foto: Reiulf Grønnevik

kultur

Regissør Nils Gaup har sammen med Linn Henriksen startet et nytt produksjonsselskap, som i  første omgang skal spille inn en grøsser i Finnmark. Det nystartede produksjonsselskapet Paranord Film planlegger å spille inn en film som har fått tittelen «Fear of Darkness» allerede neste år.

Vil skape lønnsom film

Filmen skal spilles inn i Kongsfjord, som ligger 40 minutter utenfor Berlevåg.

– Vi har allerede vært å sett på mulige innspillingsplasser i Kongsfjord og fotografen som var med likte det han fikk se. Plassen har nemlig veldig flott dramatisk natur, og  fjellene og bergene som kulisser skaper naturlig 3D-effekt, sier Linn Henriksen.

Handlingen til filmen skal foregå i et hus, som blir en en sentral kulisse i historien.

– Det skal bli en grøsser med stort underholdningspotensial. Det blir ikke en sånn «blod og gørr-film», men en psykologisk grøsser som har en god historie. Manuset er skrevet av Nils Gaup, og jeg likte det med en gang da jeg leste det, sier Henriksen, som skal være produsent for filmen.

Gleder seg til ny rolle

Som mentor har hun fått produsenten Aage Aaberge, som står bak den norske filmsuksessen «Kon-Tiki.»

– Veldig ærerikt å få en så anerkjent produsent som mentor. Da Nils  spurte om jeg ville produsere filmen, takket jeg ja til med en gang. Jeg har forberedt meg litt og gått et produsentkurs i New York. Jeg har også  åtte års erfaring fra diverse filminnspillinger, med blant annet Kill Buljo og Død Snøfilmene, så jeg gleder meg til å ikle meg produsentrollen for første gang, sier Henriksen, som har jobbet i mange år som kostymedesigner.

Finnmark som filmfylke

Filmen har et foreløpig budsjett på 12 millioner kroner, og det mener Henriksen ligger i kategorien lavbudsjett.

– Det koster å lage film, men vi har satt oss realistiske mål. Vi håper å gjøre filmen lønnsom. Det langsiktige målet er å skape en større filmnæring i Finnmark med vårt nye selskap. Finnmark har uten tvil de beste naturkulissene i landet og fylket bugner over av gode historier – som burde vært filmatisert. Det at jeg har fått produsentrollen og ikke en fra for eksempel Oslo, gjør jo sitt til at den blir spilt inn Finnmark. Hvis ikke,  hadde den blitt spilt inn i Sør-Norge, og det ville verken jeg eller Gaup. Derfor startet vi selskapet Paranord film, som forhåpentligvis vil utvikle filmnæringen i nord. Filminnspillinger legger også igjen mye penger der de spilles inn, og tall fra 2013 viser til at Island faktisk nå tjener mer på film enn på fisk, og det sier mye, sier Henriksen.

Nye filmfjes

Hun er godt i gang med å planlegge auditions. med et sterkt ønske om å finne en ny kvinnelig ukjent skuespiller.

– Jeg håper å finne en skuespiller som få kjenner til. Hovedrollen er også veldig kompleks, og derfor skal vi bruke mye tid på å finne rett person for rollen. Totalt skal åtte skuespillere medvirke og historien baserer seg delvis på en sann historie og er ganske dyster. Vi har funnet en perfekt tomt og skal bygge opp et hus som en sentral kulisse i filmen, sier Henriksen.

Samarbeid med turistnæringen

Hun håper også dette huset kan bestå etter at de er ferdig med innspillingen av filmen.

– Jeg vil at turistnæringen kan bruke huset som en slags spinn-off-effekt, sier Henriksen, som har visjoner om at filmnæringen også kan brukes i turistnæringen.

– Det hadde vært spennende om turister eller interesserte kunne få besøke Kongsfjord  i ettertid. For eksempel  kan man by turister til å se filmen, før man tar dem med til plassen og huset, som de kan overnatte i. Det kan jo bli en flott opplevelse å få overnatte i et slags «skrekkens hus», som de nettopp har sett på film, sier Henriksen.

Målgruppen for filmen spenner over en bred aldersgruppe.

– Hovedtyngden av publikum vil nok være de over tyve år og oppover. De som liker grøssere med et psykologisk snitt, vil nok helt sikkert like historien. Vi håper den blir lønnsom, slik at vi kan reinvestere inntektene i andre filmer, som med tid og stunder også skal bli spilt inn Finnmark, sier Henriksen.