– Utrolig stort for meg

Den samiske forfatterinnen Siri Broch Johansen er aktuell med nytt teaterstykke og ny bok denne høsten.

I VINDEN: Siri Broch Johansen er ikke bare aktuell med manuset til stykket «Til venstre i Hetta». Hun kommer også med en ny ungdomsroman som gis ut i slutten av september. (Foto: Aslak Mikal Mienna) 

kultur

3. oktober har det samiske nasjonalteateret Beaivvas urpremie på stykket «Til venstre i Hetta» i Kautokeino. Stykket er teateret hovedsatsing denne høsten og er skrevet av den samiske forfatterinnen Siri Broch Johansen. Hun er mektig stolt over at teateret har satt opp stykket – som vises i Alta kultursal 28. oktober.

Rørt på prøve

– Dette er veldig stort for meg. Da jeg var på en av teaterprøvene i august, var det en stor opplevelse å se at dette flotte teaterensemblet, med sin gode skuespillere,  bearbeidet min tekst. Det at de satser stort på dette stykket denne høsten, med en lang turne, er enda større. Jeg ble rørt da jeg fikk se den lange turnelisten. Her er mange plasser de ellers aldri bruker å spille teater, sier Broch Johansen.

Stykket handler kort fortalt om Anne og Piera som legger ut på en biltur fra Tana til Oslo sammen med to venner. Det er glatt og i Hetta (Enontekiö)  svinger ungdommene feil vei og på en øde strekning kjører bilen av veien. Med ett tar livene deres en helt ny vending og en bortglemt og fortrengt historie rulles opp i dagen. Ideen til historien fikk hun for 14 år siden, men det var først under et skrivekurs i 2009 hun begynte å få dreis på fortellingen.

Tok 14 år

– Det har tatt hele 14 år å fullføre stykket. Først var fortellingen tiltenkt en ny bok. Men etterhvert fikk jeg for meg at dette kunne bli en film. Men filmmanusformen har jeg aldri knekt koden på og historien løsnet først da jeg begynte å forme det til et teatermanus under et skrivekurs. Historien er bare oppspinn, men mange har sagt at dette kunne ha skjedd, og bedre tilbakemeldinger får man ikke. Det betyr at jeg har lyktes med å lyve på en realistisk måte, ler Broch Johansen.

Hun har skrevet flere bøker og hatt flere oppsetninger for ulike teater.  «Til venstre i Hetta» er dog hennes første helaftens teaterforestilling.

– Flere av mine tekster har vært satt opp med ulike teater. Dette er min fjerde scenetekst i så måte, sier Broch Johansen.

Aktuell med ny bok

Hun gir også denne høsten ut en ny roman som handler om en gutt som heter Josef. Han får seg kjæreste og har to venner. Sammen opplever de en hendelse som forandrer livet deres for alltid.

– Det er en ungdomsroman, som jeg har jobbet med siden 2011. Den har fått tittelen  «Jeg er en skiløper» og gis ut  i forbindelse med åpningen av det samiske litteraturhuset i Karasjok 26.september. Jeg er også veldig stolt av omslaget på boken. Det er nemlig min 16 år gamle datter som har malt det, sier Broch Johansen stolt. 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

kultur