– ISIL er ikke muslimer

Imam mener islam er fred og kjærlighet.

VISER ANSIKT: Det er hyggelig å kunne vise denne ustillingen ved biblioteket, sier biblioteksjef Sonja Kristine Granås, her sammen med Shahid Kahloon og Zartasht Munir Ahmad Khan.  Foto: Reiulf Grønnevik

kultur

Imam Shahid Kahloon og Zartasht Munir Ahmad Khan åpnet mandag utstillingen på Alta bibliotek, en utstilling som tar et oppgjør med feilinformasjon og fordommer. De to er med i den islamske reformbevegelsen Ahmadiyya Muslim Jamaat, som ble grunnlagt i India mot slutten av det 18. århundre. Ustillingen har et spesielt fokus på temaet «fred og interreligiøst samarbeid». Nå håper de flere titter innom utstillingen og danner seg et bilde av hva budkapet deres er.

– Godtar ikke terror
– Vi har hatt utstilling flere plasser i landet, i hovedsak på bibliotek. Alle som har kommet på disse ser med nye øyne på islam. Det er nemlig mye feilinformajon om Islam mediene, sier Kahloon og Ahmad Khan.
Spesielt peker de på de store konfliktene i Syria og Irak.
– Ta for eksempel disse ekstremistene i tidligere ISIL, nå IS, som for tiden herjer i Nord-Irak. De er ikke muslimer. De skjuler seg bak religion, men de er ikke religiøse. De er kun terrorister og ikke noen annet. Det er veldig viktig for oss å få folk til å forstå dette. Det forklarer vi også under denne ustillingen hvor vårt hovedmotto er «Kjærlighet til alle, ikke hat til noen», sier Kahloon.


Ønsker dialog
Deres trosretning som ble startet for 100 år siden, har til hensikt å oppmuntre til dialog mellom ulike trosretninger.
–  I vår menighet har vi som lære at «jihad» ikke skal bekjempes med sverd, men med pennen og gjennom dialog. Det er ufattelig synd at voldelige ekstremister misbruker ordet islam. Det er viktig at folk forstår at vi mener disse terroristene ikke er muslimer. Vi bor i Norge og i koranen står det at du skal være lojal mot det landet du bor i. Vi er derfor for ytringsfrihet, demokrati og fred, påpeker Ahmad Khan, som er leder for reformbevegelsen i Norge.


Glad for utstillingen
– Vi er veldig glade for at vi har fått annledning til å vise fram denne utstillingen. Jeg håper flere tar turen innom for å lære mer om islam og reformbevegelsen. Det er mye feilinformasjon om denne religionen ute i samfunnet, sier Sonja Kristine Granås, som er daglig leder på Alta bibliotek.
– Vi gir også bort tre koraner som Alta bibliotek kan ha til odel og eie, og de kan lånes fra neste uke av, sier Shahid Kahloon og Zartasht Munir Ahmad Khan.

Utstillingen skal vises fram til fredag denne uka på Alta bibliotek og etter dette går ferden til Hammerfest og Honningsvåg.

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

kultur