– Vakker arktisk pop

MANGE TIMERS ARBEID: Monicka Hove, her i produsent Pat Wolfs studio i Sveits, slipper i dag sin tredje låt i år.  Foto: Bernhard Hienerwadel

5

Alta

single

Monika Hove

Pop

kultur

Det er jammen ikke lett å holde hodet over vannet og hige etter låter med særpreg i vår tids helkontinuerlige tsunami av skandinavisk, elektronisk pop med kvinnelig vokalist. Desto mer gledelig er det når redningsbøyen kastes besluttsomt ut av en halvveis lokal artist, og dertil en amatør.

Liker du distinkt vokal, kledt i et utpreget arktisk, elektronisk lydbilde med en deilig touch av indie og et lite hint om downtempo og ambient, bør du bruke helga til å sjekke ut Monicka Hoves nyeste låt, «Alta».

Sammen med sin musikalske makker Pat Wolf har Monicka Hove fra Porsanger skapt en liten perle av en melankolsk popballade med snasen oppbygning. Låtas tre vers beveger seg i et mørkt og kjølig stemningsleie, mens det melodisterke refrenget gir en harmonisk forløsning. Refrenget kommer imidlertid bare to ganger. Etter tredje vers svinner låta hen på en sfærisk og smått fantastisk måte.

Istedenfor å falle for fristelsen til å overlesse låta med alt han kan og har til rådighet, beveger komponist, arrangør og produsent Pat Wolf seg i et minimalistisk musikalsk landskap og krydrer «Alta» ytterst nennsomt med lekre detaljer. Vokalen til Hove er langt framme i lydbildet. En forsiktig, småtrist el-gitar tilfører kontrast, dynamikk og aldri så lite melankoli.

Monicka Hove synger på engelsk og har god sanguttale. Hennes praktfulle stemme viser både sårbarhet og styrke. Teksten i «Alta» handler om ulykkelig kjærlighet, er passe subtil og gir rikelig rom folk tolkning – spesielt den underlige og vidunderlige slutten.


Med «Alta» leverer Monicka Hove et vakkert stykke popkunst, fundert på et ønske om noe større og mer varig enn rotasjon på P4 og cash i kassen.

Bernhard Hienerwadel


Utforsk tema:

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

kultur