– Fantastisk vinterfest

Scandic-direktør Knut Sigurd Pettersen roser de som steller i stand til Borealis-festivalen.

– Fantastisk vinterfest, sier Scandic-direktør Knut Sigurd Pettersen.  Foto: Rune Berg

kultur

Sjefen for alle Scandic-hotellene i Troms og Finnmark merker i høyeste grad at aktivitetsnivået går opp under Finnmarksløpet og vinterfestivalene. Det har blitt opplevelser turistene legger merke til.

– Betyr ekstremt mye

– Det betyr svært mye for oss at vi har fått til oppbyggingen av Finnmarksløpet og Borealis vinterfestival. Jeg vil understreke at det er svært mange som har arbeidet med å få dette til og jeg mener vi har lykkes bra. Det blir et kjempeflott program med et utall av spennende aktiviteter, sier Pettersen til Altaposten.

Blant de som virkelig skaper flotte rammer er Alta videregående skole, sterkt støttet av skoleeier Finnmark fylkeskommune. Elevene er i gang med den siste finpussen foran åpningen i morgen kveld, en spektakulær begivenhet som også pleier å være et fint oppspark til Finnmarksløpet. Rammene rundt løpet bidrar også resten av Finnmark til med flotte lokale arrangementer langs traseen.

Spente jenter

Nora Mortensen og Ida H. Strømeng går 1. året på design- og håndverkslinjen ved Alta videregående skole har stortrivdes med å ha designet iskunst i flere dager i Alta sentrum.

– Årets tema skal speile flyktningkrisen og vi har begge laget hvert vårt store hjerte. Inne i hjertet har elever ved elektrolinjen laget lys som vil lyse opp i mørket, sier de to jentene spent.

I morgen kveld blir iskunsten opplyst av pyro og dyktige unge dramaelver fra skolen og Huset, under kyndig regi fra Kaja Kristensen.

– Flott program

Knut Sigurd Pettersen og reiselivsnæringa har fått drahjelp fra nordlysturismen, men er klar på at opplevelser i vinterland krever et vitalt kulturliv

– Det er rett og slett et veldig flott program. Jeg tror vi nå får en heidundrende fest – og det er ikke tvil om at dette er en aktivitet som skaper interesse og svært mange gjester har lyst til å komme hit. Sagt på en annen måte, så er det helt fullt over alt i Alta denne uka vi nå går inn i. Vi gleder oss selvfølgelig til å ta i mot fornøyde gjester og innbyggere i Alta, sier Pettersen. For hele næringa betyr arrangementene et stort løft kommersielt, både liten og stor.

Hopp i omsetningen

Det kan også kjøpesentrene og butikkene skrive under på. Lederen i Parkkvartalets senterforening, Øyvind Seljeseth, sier butikkene i Parksenteret vil kjøre med spesielle festivaltilbud denne uka og neste uke og de vil holde åpent noe lenger enn vanlig på torsdag.

– Vi er som alle andre selvfølgelig spent på åpninga av Borealis-festivalen på torsdag. Finnmarkløpet er noe de aller fleste følger nøye med på. Normalt stenger de fleste hos oss klokka seks og sju på kvelden, men på torsdag når det er Borealis-åpning, så strekker vi oss litt lenger, sier Seljeseth, som håper på en skikkelig folkefest i Alta sentrum på torsdagskvelden.

Senterleder Marita Rognli kan skriver under på at det er feststemning.

 – Både Finnmarksløpet og Borealis betyr veldig mye for hele handelsbyen Alta og alle som driver butikker. Jeg tror de fleste har en merkbart bedre omsetning enn hvis det ikke hadde vært ekstra aktivitet. Vi ser at arrangementene trekker mye folk og vi ser at det er mer turister her nå enn ellers, altså folk som ikke ellers handler hos noen av dem som driver forretning, sier Marita Rognli, som går inn i en travel uke.

Den neste uka er nemlig fullspekket med aktiviteter og opplevelser under Borealis. I tillegg til mange faste og kjente «poster» som pågår sent og tidlig, blir det også konserter, utstillinger og show.