Jarle Mjøen"/>

Setter seil vekk fra Alta-politikken

Drømmen om å bli ordfører i Alta er død. Neste år kaster Bjørn Odden loss, starter på sin verdensseilas og vinker farvel til politikk og Alta.
Lokalt

- Jeg er sterk i troen på at det blir regimeskifte i Alta ved neste valg, og tror jeg ville hatt en fair mulighet til å bli ordfører. Men jo mer jeg har tenkt tanken, dess mer i tvil har jeg blitt: Har jeg motivasjonen og den indre gløden som kreves av den som skal ta de tunge tak som må til for å skape nødvendig endring i Alta, sier nestoren i Alta Frp og mannen som har reist partilaget fra ruiner til å bli en seriøs utfordrer til den politiske trone i Alta.

Kaster loss

I dag er det ikke lenger tvil å spore hos Bjørn Odden. Når velgerne går til valgurnene neste høst går han om bord i en stor havseiler og lar lyst og vind bestemme kurs og bestemmelsessted.

- Jeg er allerede i gang med forberedelsene til det som skal bli noen herlige år. Først av alt skal huset i Hjemmeluft selges. Så skal jeg investere i en havseiler som skal være mitt nye hjem de kommende år, forteller Bjørn mens han lar blikket gli drømmende ut over seilbåtene i båthavna.

Men like raskt som han drømmer om varme vinder, sol og fremmede steder, er han tilbake i den politiske virkelighet i Alta. Lyngsværingen har fortsatt noe ugjort i det som har vært hjembyen i de siste tiårene.

- Det vi ser her viser at mange i Alta har det materielt godt, sier Odden og lar blikket sveipe over båter i millionklassen som ligger tett i tett i havna.

- Men noen har det ikke bra. Som politikere er det vår oppgave å ta vare på dem. Da må kommunen drives nøkternt. Vi må ha økonomiske buffere som gjør at vi slipper å legge ned tilbud og kutte i omsorg med en gang samfunnet rundt oss opplever økonomisk nedgangstid.

Nytt liv

Livet til Bjørn Odden har de siste 15 år dreid som om politikk. Nå får han ett år på å forberede seg til en hverdag uten stadige henvendelser fra lokalavisen og nye problemstillinger i samfunnet som han må ta stilling til.

- Jeg føler lettelse etter å ha tatt beslutningen. Nye kapittel i mitt liv skal skrives, og selv om jeg vil savne mennesker både i mitt eget og andre parti, tror jeg på gode dager selv om de blir uten politisk innhold, sier «fisken» Bjørn og ser for seg en dag hvor han setter seg på skutedekket og skriver dikt og sanger et eller annet sted i Middelhavet eller i Karibien.

- Født i stjernetegnet fisken er det kanskje naturlig at det bobler av ideer og kreativitet, mye mer enn det jeg til nå har får tatt ut i prosjekt eller skrevet ned, konstaterer politikeren som også har livnært seg som oppfinner en periode.

På den kunstneriske fronten har Frp-politikeren også latt kommunestyret ta del i sine dikt. Nå blir det mer tid til å la tankene flyte og få de ned på papiret.

Enkemann

Bjørn har vært enkemann i 25 år. Han har tre barn ? alle voksne. Datteren Marit er gift og bor i Alta, og vil bli ankerfestet til byen etter at han selger huset og heiser seil.

- Erfaringen som alenepappa var god å ha med seg inn i politikken, både ved at jeg fikk en tettere kontakt med ungdommen og oppleve en situasjon som ikke er så vanlig samfunnet, forklarer Bjørn og legger til med et smil:

- Jeg får skryt hos ungene for min tilstedeværelse, og at jeg har latt dem få frihet under ansvar. Hjemme har fått prøve seg tidlig på matlaging, har også fått oppgaver og ansvar. Det har gjort dem selvstendige. I politikken er også min grunnfilosofi å tro på enkeltmenneske og gi dem frihet under ansvar.

Drar alene

Utgangspunktet er at han drar alene ut i verden når han har funnet den riktige seileren på 45 - 50 fot.

- Jeg kan ikke seile, men kan lære. Fram til jeg ble enkemann jobbet jeg utenriks i mange år og er ikke ukjent med havet, men noen seiler er jeg ikke. Venner har imidlertid lovet å lære meg det som er nødvendig om seiling.

Når han etter planen går om bord neste år er han 64 år og førtidspensjonert. Jobben som elektriker ble umulig etter store hofte- og kneopperasjoner.

- Jeg eier sammen med min søster et hus i Spania. På hjemplassen i Lyngen har jeg en liten eiendom og et naust som jeg håper å få innredet til et lite krypinn. Det som er helt sikkert er at jeg ikke drar fra nord for godt, men vil komme tilbake til Alta. Naturen her, både sommer og vinter, har en så stor dragning på meg at jeg kommer tilbake, slår Bjørn Odden fast.

Men først skal han gjete Frp-flokken gjennom det neste året og et grunnlag som han håper skal gi et regimeskifte i Alta.