Vidar Kristensen"/>

Storfurua nest størst

Storfurua i Mathisdalen har mistet sin posisjon som Norges største.
Lokalt

Det fastslår Kyrre Vidar Simonsen, som har sjekket litt rundt på internett og funnet fram til Stortolla-furua i Surnadal.

- Den er litt lavere enn furua i Mathisdalen, men har større omkrets og dermed høyere volum, opplyser Simonsen i en epost.

Han tar opp saken etter at Altaposten fredag hadde et ferskt bilde fra Mathisdalen, med en liten tekst der skogbrukssjef Tor Håvard Sund antydet at «vår» furu var kåret til Norges største.

Tykkere furu

Og det ble den da også for noen år siden. Men i 2008 ble det klart at Surnadal-furua er hakket større.

Mens storfurua i Mathisdalen har de vitale målene 14 meter (høyde), 4,38 meter i omkrets (i brysthøyde) og 8,2 kubikk, måler Stortolla-furua 13,5 meter (høyde), 4,70 meter i omkrets (i brysthøyde) og 10,6 kubikk.

Kongen

Begge disse furuene blir imidlertid for kvister å regne dersom de stilles ved siden av verdens største tre, gigant-sequoiaen «General Sherman» i California. Generalen er 83,8 meter høy, 31 meter i omkrets i rota og 7,7 meter i diameter i brysthøyde. Treet skal være mellom 2.300 og 2.700 år gammelt. Trestammens volum på 1487 kubikk gjør General Sherman til verdens største levende organisme.