Vanuatu ber om hjelp etter supersyklon

Port Vila (NTB-Reuters-AFP): President Baldwin Lonsdale håper det internasjonale samfunn vil gi en hjelpende hånd for å bistå etter at supersyklonen Pam traff øystaten Vanuatu i Stillehavet.

Syklonen Pam fotografert av en satellitt over Vanuatu sør i Stillehavet natt til fredag. Foto 

Høye bølger skyllet lørdag fortsatt inn over Port Vila, hovedstaden i øystaten Vanuatu. Hjelpemannskaper frykter at syklonen Pam kan være den verste naturkatastrofen som noen gang har rammet stillehavslandet. Foto: UNICEF / Reuters / NTB scanpix 

NTB utenriks

Over 40 personer fryktes omkommet. Minst åtte er hittil bekreftet døde, og ytterligere 20 er skadd. Tallene stammer imidlertid kun fra meldinger fra sykehus og helsepersonell i Port Vila, ettersom kommunikasjonen med omverdenen i stor grad er slått ut.

– På vegne av myndighetene og innbyggerne i Vanuatu ber jeg om at verdenssamfunnet vil gi oss en hjelpende hånd i denne krisen, sa president Baldwin Londsdale under en FN-konferanse i japanske Sendai.

Storbritannia har allerede gitt to millioner pund – om lag 25 millioner kroner – til hjelpearbeidet.

Hvor omfattende skade syklonen har gjort siden den feide inn over øygruppa sør i Stillehavet sent fredag, er fortsatt ukjent. Øyevitner forteller om opptil åtte meter høye bølger og oversvømmelser i Port Vila.

– Det er som om en bombe har gått av i sentrum av byen. Det finnes ikke strøm eller vann. Vi hører ubekreftede rapporter om døde og mange skadde. Vi vet at folk ber om hjelp, sier Alice Clements, talskvinne for FNs barnefond (UNICEF), på telefon til nyhetsbyrået Reuters. (©NTB)