Syngende italienere feiret frigjøringsdagen fra balkonger

Krigsveteraner og andre italienere feiret 75-årsdagen for frigjøringen ved å synge den antifascistiske motstandssangen «Bella Ciao» fra vinduer og balkonger.

Folk vinker og roper slagord fra sine vinduer i anledning Italias 75. frigjøringsdag lørdag. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB scanpix 

Dukker festet til en gatelykt med teksten: Nå og alltid motstand (også sanitært) på Italias 75. frigjøringsdag i Milano. Foto: Luca Bruno / AP / NTB scanpix 

Nyhetsbyrået AP fotograferte 15 tidligere partisaner i anledning frigjøringsdagen. Foto: AP /Andrew Medichini, Alessandra Tarantino, Luca Bruno, Antonio Calani, Domenico Stinellis, Bruno Anastasi / NTB scanpix 

NTB utenriks

25. april hvert år feirer italienerne frigjøringen av Italia fra Benito Mussolinis fascistregime, flere dager før årsdagen for Nazi-Tysklands kapitulasjon og slutten på andre verdenskrig i Europa.

I år var festlighetene avlyst på grunn av koronapandemien som offisielt har kostet over 26.000 dødsfall i Italia.

På Italias frigjøringsdag hylles motstandsbevegelsens bidrag i frigjøringen fra nazistenes okkupasjon.

Motstandskamp hylles

Hvert år siden 1945 har antifascistiske krigsveteraner holdt marsjer rundt om i Italia på denne dagen. De som er igjen, hadde sett fram til 75-årsmarkeringen, men koronakrisen satte en stopper for årets marsj.

I stedet inviterte det Nasjonale forbundet av italienske partisaner alle italienere til å synge «Bella Ciao» klokka 15, da den tradisjonelle paraden normalt ville gått av stabelen.

Usynlig fiende

Allsangen av den gamle protestsangen som ble til Italias uoffisielle antifascistiske hymne, ble frigjøringsdagens høydepunkt.

Mange hadde pyntet balkonger og hus med italienske flagg og la ut videoer av sangstunden på sosiale medier.

Rodolfo Lai (92) var bare 15 år gammel da han beskyttet en italiensk offiser på flukt ved å drepe en tysk fallskjermjeger med en håndgranat.

– Aldri kunne vi ha forestilt oss at etter 75 år med motstand mot en synlig fiende, så er vi i dag der at vi kjemper mot en fiende som er både usynlig og lumsk, sier Lai.

– Føler meg hjelpeløs

88 år gamle Silvio Anastasi beskriver livet under krigen som mye enklere for ham enn nå.

– Skarpsindigheten, motet og de taktiske ferdighetene vi brukte mot nazi-fascistene er til ingen nytte i dag i kampen mot koronaviruset. Jeg føler meg hjelpeløs, sier han.

Eldre mennesker er blant de mest sårbare for dødelige komplikasjoner av covid-19, sykdommen som koronaviruset medfører.

Politikere som president Sergio Mattarella, brukte frigjøringsdagen til å tale om motstanden mot nazistene og gjenoppbyggingen av landet, i et forsøk på å oppmuntre befolkningen i en dyp krise.

Ytre høyre

Levningene etter det gamle ytre høyre sitter fortsatt med makten i deler av Nord-Italia, som er hardest rammet av koronaviruset.

Den høyrepopulistiske lederen for partiet Ligaen, Matteo Salvini, uttrykte ikke begeistring for lørdagens allsang.

– Jeg respekterer dem som ga sitt liv for vårt lands frihet, tvitret han ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Men istedenfor å synge «Bella Ciao», synes jeg vi bør prioritere å hjelpe til med penger til borgere i nød, la han til.(©NTB)