FN ber Saudi-Arabia følge opp houthienes fredsgest

FN ber Saudi-Arabia trappe ned krigføringen mot Houthi-opprørerne i Jemen, som i helgen varslet stans i sine angrep mot saudiarabiske mål.

Houthi-opprørerne har over 100.000 menn under våpen og kontrollerer store deler av Jemen, blant annet hovedstaden Sana. Foto: AP / NTB scanpix 

NTB utenriks

Saudi-Arabia gikk til krig mot houthiene i mars 2015, og har siden gjennomført over 20.000 flyangrep mot påståtte opprørsmål i landet.

Sykehus, skoler, vannverk, renseanlegg og elektrisitetsforsyning er lagt i grus og markedsplasser og bryllup er bombet. Krigen kan ha kostet over 90.000 mennesker livet.

Houthi-opprørerne har svart med ett og annet missil- og droneangrep mot strategiske mål i Saudi-Arabia, først og fremst oljeinstallasjoner.

14. september hevdet houthiene å stå bak et slikt angrep mot oljeanlegg i Abqaia og Khurais, som satte deler av Saudi-Arabias oljeproduksjon ut av spill.

Fredag kveld kunngjorde opprørerne, som grep makten i Jemens hovedstad Sana for fem år siden, at de innfører ensidig våpenhvile og innstiller angrepene mot mål i Saudi-Arabia.

Må utnytte muligheten

FNs spesialutsending til Jemen, Martin Griffiths, berømmer i en uttalelse opprørerne for å vise «vilje til å finne en politisk løsning som kan få slutt på konflikten».

Griffiths spiller samtidig ballen over til Saudi-Arabia og ber landet «utnytte muligheten og ta alle de nødvendige skritt for å minske vold, militær opptrapping og skadelig retorikk».

Reaksjonene i Saudi-Arabia er imidlertid forsiktige, og noe umiddelbart løfte om å innstille bombetoktene mot nabolandet har ennå ikke kommet.

Advarer

– Vi vurderer hva de andre gjør, ikke hva de sier, sier landets utenriksminister Adel al-Jubeir.

– Vi får se om de faktisk gjør dette eller ikke, sier han.

En av Houthi-bevegelsens øverste ledere, advarer Saudi-Arabia mot å overse gesten og fortsette krigføringen.

– Dersom de avviser dette initiativet, kommer vi til å påføre dem mer smerte, sier Mohammed Ali al-Houthi.

– Enhver opptrapping vil bli møtt med ytterligere opptrapping, sier han.

Advarer

Kunngjøringen om ensidig våpenhvile kom fredag kveld, da Houthi-bevegelsens politiske leder Mahdi al-Mashat i en tale markerte femårsdagen for opprørernes maktovertakelse i Sana.

Mashat understreket også at han håper at Saudi-Arabia ville besvare gesten «med en sterkere gest».

Det samme håper FNs spesialutsending Martin Griffiths.

– Det vil være et kraftig signal og vise at det er vilje til å få en slutt på krigen, sier han i en kunngjøring.

(©NTB)