Zimbabwes nye leder lover demokrati og økonomisk vekst

Zimbabwes påtroppende leder Emmerson Mnangagwa hevder at Zimbabwe allerede er i ferd med å endre seg til et fullt ut demokratisk land. 

Zimbabwes påtroppende leder Emmerson Mnangagwa (i midten) idet han er på vei til flyet som skal brakte ham fra Johannesburg til Harare onsdag. Hjemme ble han tatt imot som en helt. Foto: AP / NTB scanpix 

NTB utenriks

Mnangagwa (75) viste seg onsdag kveld offentlig for første gang etter at han tidligere på dagen kom tilbake til Zimbabwe for å overta makten etter Robert Mugabe.

– I dag er vi vitne til at et nytt og helt demokrati har begynt å utfolde seg i vårt land, sa Mnangagwa til tusenvis av mennesker som hadde samlet seg utenfor kontorene til regjeringspartiet ZANU-PF i hovedstaden Harare.

– Folkets vilje vil alltid seire. Jeg lover å være deres tjener, sa Mnangagwa, som etter planen skal tas i ed som president fredag.

Folkemassen svarte med å juble og danse.

– Vi ønsker å få vekst i økonomien, vi ønsker jobber, alle patriotiske zimbabwere bør komme sammen, bør arbeide sammen, sa han videre.

Flyktet til naboland

Mnangagwa var inntil nylig Mugabes visepresident, men tidligere i november flyktet han til Sør-Afrika etter å ha blitt avsatt. Onsdag kom han hjem igjen som en helt. Det skjedde dagen etter at Robert Mugabe, Zimbabwes president i 37 år, gikk av frivillig.

Mnangagwa har stått ved Mugabes side siden han var helt ung, og han har i likhet med Mugabe brukt brutale metoder mot sine motstandere. Men i Zimbabwe håper mange at 75-åringen vil få landet på fote igjen.

– Vi må prøve ham og se. Hvis han ikke kommer med noe, så må vi forandre ham også, sier Godwin Nyarugwa, som var blant dem som møtte fram for å ønske Mnangagwa velkommen tilbake.

Stor feiring

Det var avsettelsen av Mnangagwa som utløste den politiske krisen i Zimbabwe. Avsettelsen var trolig ment å sikre at makten etter hvert ble overført fra Mugabe til hans kone Grace, men slik gikk det ikke.

Landets generaler reagerte med å gripe makten og sette Mugabe i husarrest. Saken kulminerte tirsdag med at Mugabe kunngjorde sin avgang, noe som ble behørig feiret i gatene i hovedstaden Harare. Spontane gledesutbrudd, dansing, sang og flagg preget gatelivet tirsdag kveld.

– Jeg er så glad, dette er vidunderlig, jeg er så begeistret, dette er det største øyeblikket for vårt land, sa Julian Mtukudzi, en av de mange som sluttet seg til feiringen av Mugabes avgang.

Politikere, både fra Mugabes eget regjeringsparti og fra opposisjonen, tok også del i feiringen.

Venter lite endring

Med 75 år gamle Mnangagwa ved roret risikerer imidlertid zimbabwerne at mye blir som før, ifølge NUPI-forsker Stein Sundstøl Eriksen.

– Han var tett involvert i massakrene på 1980-tallet, i Zimbabwes krigføring i Kongo og har vært helt sentral i forfølgelsen av opposisjonelle i alle år. Det er ingenting som tyder på at han vil føre en særlig annen politikk enn det Mugabe har gjort, sa Eriksen til NTB mandag.

Mugabe kommer til å bli husket som «en fryktløs frigjøringskriger og grunnlegger av Zimbabwe som uavhengig land», heter det i en uttalelse fra Den afrikanske unions leder Moussa Faki Mahamat.

Han kaller Mugabes avgang for «en historisk handling fra en statsmann», som han mener vil styrke Mugabes politiske arv.


(©NTB)