Snøkrabbefiskere forbereder nye søksmål mot Norge 

Fiskere fra Latvia og Litauen tapte saken i EFTAs overvåkingsorgan ESA. Nå vurderer de å trekke Norge for Verdensbankens voldgiftsdomstol. 
NTB utenriks

Fiskerne planlegger å ta saken til ICSID, opplyser fiskernes advokat Justinas Poderis.

Han forteller at advokater i både Vilnius og London er involvert i forberedelsene. ICSID er Verdensbankens voldgiftsdomstol for saker mellom investorer og stater.

Bakgrunnen er at Norge nekter fiskere fra EU å fange snøkrabbe i norske farvann.

Avvist av ESA

Norge fikk denne uka støtte i ESA, som avviste en klage fra de baltiske krabbefiskerne. ESAs konklusjon er at Norge har rett til å innføre denne typen nasjonale restriksjoner i fiskerisektoren.

Klagerne er dypt uenige i avgjørelsen, fastslår Poderis overfor NTB. Han representerer fire klienter, hvorav to er registrert i Latvia, én i Litauen og én på Kanariøyene.

Saken har også skapt misnøye i Brussel. Det som provoserer mest, er Norges nei til å la EU-fartøyer fange snøkrabbe i fiskevernsonen utenfor Svalbard.

Strid om EU-lisenser

EU-kommisjonen mener Norge tolker Svalbardtraktaten feil. Derfor har 20 fartøyer fått lisens til å fiske snøkrabbe i området. Lisensene gjelder for 2017, og det er fortsatt uklart hva som vil skje når lisensene for 2018 skal deles ut.

Saken ble satt på spissen i vinter, da det latviske fartøyet Senator ble tatt for ulovlig fiske i fiskevernsonen utenfor Svalbard.

Senator hadde EU-lisens, men denne ble ikke godtatt av Norge.

Fartøyet ble oppbrakt av Kystvakten, og rederiet er siden dømt i tingretten og lagmannsretten. Saken er nå anket til Høyesterett.

Kan ende opp i Haag

Saken har provosert Latvia, som har truet med å trekke Norge for Den internasjonale domstolen i Haag.

Poderis understreker at det er regjeringen i Latvia som må avgjøre dette, men sier han mener det er juridisk grunnlag for å ta saken dit.

I så fall kan tolkningen av havretten komme i spill – og til sjuende og sist også rekkevidden av Norges suverenitet over Svalbard og over ressursene på sokkelen.

Snøkrabben er en relativt ny art i Norge, men antas å kunne bli milliardindustri.

(©NTB)