Stor entusiasme blant iranere i lange stemmekøer

Atmosfæren var munter i Teheran da iranere strømmet til for å velge president fredag. De avgjør om Hassan Rouhani må vike for en mer ytterliggående leder.

Tilhengere av president Hassan Rouhani viser sin støtte under en demonstrasjon onsdag. Foto: Vahid Salemi / AP / NTB scanpix 

Iranske kvinner står i kø for å stemme i den konservative byen Qom sør for hovedstaden Teheran. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB scanpix 

Iranske velgere som bor i Tyrkia, forlater et valglokale i Ankara fredag. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB scanpix 

NTB utenriks

Rouhani har åpnet landet mer opp for omverdenen i sitt forsøk på å bringe økonomien på fote. Valget er det første på ny president siden atomavtalen som har gitt Iran større tilgang til verdensmarkedene.

– Iraneres entusiastiske deltakelse i valget styrker vår nasjonale makt og sikkerhet, sa Rouhani foran en jublende tilhengerskare da han avla sin stemme ved en moské i sentrum av hovedstaden Teheran.

Den 68 år gamle presidenten ligger an til å bli gjenvalgt, men han møter tøff konkurranse fra konservative ayatolla Ebrahim Raisi (56). Raisi har markert seg som en forsvarer av de fattige og krevd en mye hardere linje overfor Vesten.

– VI må alle respektere folkets stemme, sa Raisi da han avla stemme i det sørlige Teheran.

Sosialt

Fra Teheran meldes det fredag om solid oppmøte og stort engasjement fra velgerne. Som ventet var myndighetene nødt til å utvide åpningstidene med flere timer, og noen steder ble det besluttet at stemmelokalene måtte holdes åpne til midnatt.

Mange kom til valglokalet sammen med venner og familie og debatterte ivrig sitt politiske valg. Det er ikke noen stemmeavlukker i iranske valglokaler. Det å stemme blir ofte en sosial aktivitet der folk diskuterer ivrig og hjelper hverandre med å fylle ut stemmeseddelen – noe som må gjøres for hånd.

Noen hadde til og med pyntet seg for anledningen. Et par møtte opp i brudestasen og utførte borgerplikten før de dro videre til sitt eget bryllup – mens helseminister Hassan Ghazizadeh Hashemi stemte iført sine blå kirurghansker.

Sosiale medier

Nytt av året var det store antallet iranere som skyndte seg til valglokalene allerede tidlig på morgenen. Flere postet bilder på sosiale medier for å oppmuntre eventuelle sofavelgere.

– Jeg vil ha sosial rettferdighet, sosiale friheter og politisk utvikling, samt gode forbindelser med alle verdens land, sier Nasim, en 37 år gammel universitetslektoren og Rouhani-velger.

Det konservative Vokterrådet godkjente bare seks kandidater til valget, og fire av dem endte opp med å trekke seg og i stedet stille seg bak enten Raisi eller Rouhani.

En av dem er den reformvennlige kandidaten Mostafa Hasemitaba, som vakte stor entusiasme da han høflig stilte seg i kø utenfor stemmelokalet ved en skole i Teheran. I et kuriøst uttrykk for iransk politikk stemte presidentkandidaten like godt på Rouhani og manet tilhengerne til å gjøre det samme.

Lover pengegaver

Raisi regnes som ytterliggående i iransk sammenheng, tilhører den religiøse eliten og har full støtte fra presteskapet. Han har gått hardt ut mot den langt mer moderate Rouhani.

Raisi har fridd den ytterliggående ekspresidentens Mahmoud Ahmadinejads kjernevelgere ved blant annet å love en tredobling av almissene til de fattige.

– Utenfor Teheran har folk det skikkelig vanskelig, påpeker Morteza, en 20 år gammel teologistudent som akter å stemme på Raisi.

Skuffelse

Presidenten kritiseres spesielt for ikke å ha innfridd de økonomiske løftene som fulgte med atomavtalen.

Mange er dessuten skuffet over at oppmykning når det gjelder sosial frihet og demokratiske rettigheter i det store og hele har uteblitt.

Irans øverste leder er ayatolla Ali Khamenei, og de konservative dominerer det juridiske systemet og landets sikkerhetsstyrker. Presidenten har dermed begrenset makt, og mange iranere som innser dette, vil gi ham fornyet tillit.

De første resultatene er ventet å komme lørdag.(©NTB)