Kun én av fem demente får diagnose

Oslo (NTB): Kun én av fem demente får diagnose, viser norsk studie. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener studien bekrefter tidligere antakelser om at mange som har demens, ikke har fått diagnose og dermed ikke får den hjelpen de har krav på.

Høie vil ha mer åpenhet rundt demens. Her blir han i en annen anledning vist rundt av overlege Monica Mølnvik på et mottaksrom på avdelingen for akuttpsykiatri ved Akershus universitetssykehus tirsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix 

NTB Innenriks

Doktorgradsstipendiat Jon Wergeland står bak undersøkelsen. Studien hans er basert på ansatte i 19 kommuner som har gjennomført samtaler med 1.000 hjemmeboende eldre og deres pårørende. De eldre i studien er alle over 70 år og mottakere av hjemmebaserte tjenester.

Wergeland fant at 41,5 prosent av personene hadde demens. Men kun 20 prosent i denne gruppen hadde fått demensdiagnose som tidligere var kjent for familien eller de hjemmebaserte tjenestene. Wergelands studie viser at kun to av ti som har demens og får hjemmebaserte tjenester, dermed har en kjent demensdiagnose, skriver Aftenposten.

– Dette er viktig forskning, for når verken pårørende eller helsepersonell er kjent med diagnosen, vil ikke personer med demens få nødvendig behandling og oppfølging, sier Wergeland.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier studien bekrefter det mange har antatt – nemlig at mange som har demens, ikke har fått diagnose og derfor heller ikke får den hjelp de har krav på. Han lanserer derfor nå en nasjonal informasjonskampanje under tittelen «Ta samtalen». Høie ønsker oppmerksomhet og åpenhet rundt sykdommen.

– Vi må ha mindre stigmatisering omkring sykdommen. Vi vet nå at demens kan ramme midt i livet. Derfor må vi være mer oppmerksomme på dette, slik at flere søker hjelp hvis de har mistanke om at de eller pårørende har demens, sier Høie. (©NTB)