Sp og SV: – Norge kunne sluppet asylstrømmen over Storskog

Asylstrømmen til Norge kunne vært unngått dersom norske myndigheter hadde lyttet til russiske forslag, mener Sp og SV. Partiene krever nå svar fra justisminister Anders Anundsen (Frp).

Utenrikspolitisk talskvinne i Senterpartiet Liv Signe Navarsete vil ha asylsvar fra justisminister Anders Anundsen. Ellers ender saken i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix 

NTB Innenriks

Hvis ikke kan saken ende i kontroll- og konstitusjonskomiteen, melder NRK.

Rundt 5.500 personer kom over grensen fra Russland og søkte asyl i Norge i løpet av få måneder i høst. Norge bruker nå store ressurser på å sende folk i retur over den norsk-russiske grensen.

– Dette kunne vært unngått, sier Liv Signe Navarsete, stortingsrepresentant og utenrikspolitisk talskvinne i Senterpartiet.

– Det som er rimelig klart, er at det som kunne stanset asylstrømmen er ordendringen i et brev som Russland har spurt om lenge. Man kunne ha stanset asylstrømmen lenge før dersom man hadde lyttet til det russiske styresmakter kom med av ønsker, sier Navarsete.

Senterpartiet og SV ønsker nå å ta saken inn for kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Jeg mener at regjeringen ikke har fulgt opplysningsplikten, i og med at Stortinget debatterte innstrammingen 16. november – samtidig som man arbeidet med å endre ordlyden på brevet som gjør at vi nå ikke har den strømmen av asylsøkere til Norge, sier Navarsete.

Justis- og beredskapsdepartementet avviste at Russlands forslag var løsningen, men i slutten av november tok Norge inn ordlyden slik Russland foreslo i 2012. Da stanset også migrantstrømmen over Storskog.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) står imidlertid på sitt.

– Det er nok ikke slik at en setning i en tilbakemelding til russiske myndigheter endrer på alt, sier han. (©NTB)