Markeng sendt hjem fra Russland uten gyldig visum

Hopperen Thomas Aasen Markeng går glipp av minimum ett renn i Russland i helgen. Visumet hans var gått ut, og han måtte derfor reise hjem til Norge.

Thomas Aasen Markeng fikk ikke innreisetillatelse til Russland og ble torsdag returnert til Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix 

NTB Sport

– Jeg må være så ærlig å si at det var ubehagelig. Russerne er jo et strengt folkeslag. De tok passet mitt og jeg ble sittende i flere timer å vente, sier 19-åringen til NRK etter hjemkomsten til Norge.

Sammen med den norske hopptroppen var de på vei til Nizjnij Tagil for helgens verdenscup. I passkontrollen i Moskva ble det stopp og han kom seg ikke videre. Dermed går han glipp av fredagens kvalifisering og lørdagens konkurranse.

Han måtte overnatte på flyplassen før han ble geleidet til flyet hjem til Oslo torsdag formiddag.

Forklaringen på hvorfor han ikke fikk innreisetillatelse til Russland er at passet til 19-åringen går ut i mai. Reglene sier at så lenge det er mindre enn seks måneder til passet går ut, så er ikke visumet gyldig. Men det ble først oppdaget etter at nordmannen hadde landet i Moskva.

– Det er jo min feil. Jeg fikk beskjed om å sjekke at pass og visum var gyldig før vi skulle dra. Jeg gikk ut fra at det var gyldig ettersom andres visum var gyldige, sier Markeng.

Ledelsen i skiforbundet har sendt hopperne flere beskjeder om at utøverne måtte sjekke dette på forhånd. Det er heller ikke første gangen at Markeng har gjort en passtabbe. I høst glemte han passet sitt på vei til Polen.

Det er likevel håp om at Markeng skal få hoppe søndag. 19-åringen har allerede fått nødpass, og fredag har han avtale på den russiske ambassaden i Oslo.

(©NTB)