– En oppgradert versjonen av juleklassikeren

Halvparten av Norges befolkning kan ikke ta feil. Riskrem funker!

JULEDESSERTEN: Riskremen er tradisjonsrik, og med en liten oppdatering blir den enda bedre. FOTO: Carl Martin Nordby / NTB Scanpix 

NTB

Vil du ha enda mer ros for riskremen? Da kan du prøve denne oppgraderte versjonen av juleklassikeren «riskrem, rød saus og en mandel».

Men først, litt statistikk. Riskrem er Norges mest populære juledessert, spesielt høyt elsket av sørlendingene og vestlendingene (henholdsvis 58 og 49 prosent spiser riskrem på julaften) – ifølge Norstat/melk.no. Nordlendingene spiser minst riskrem i Norge, men ville kanskje heller ikke sagt nei takk til vår variant med vanilje, appelsin, kirsebærsaus og karamelliserte mandelflak?

Riskrem i basisversjon er en luftig krem med ris, en skåldet mandel (som jeg aldri fikk) og husholdningssaft jevnet med potetmel på toppen. Jeg har selv spist min andel riskrem gjennom årene, noe jeg husker som helt greit, verken mer eller mindre. Noe kulinarisk høydepunkt har det ikke vært, akkurat. Halvparten av suksessfaktoren med riskremen må være at den går i den evig populære kategorien "dessert", samtidig som den er billig, enkel og kan forberedes dagen før.

Med en god folkelig smak i bunnen kan denne kremen, med noen ytterst små justeringer, få en himmelsk smak av vanilje og appelsinskall. En lun kirsebærsaus som kokes sammen på to minutter, tar rollen som rød saus.

Unnskyld alle molte-elskere, men kirsebær er og blir selve «julebæret» på dessertfronten – selv om man nå får kjøpt både bringebær, blåbær og jordbær hele året. I frysedisken på super'n ligger det 300-gramspakker som funker helt fint.

Litt av moroa med denne desserten, enten den serveres i basis- eller oppgradert versjon, er å finne mandelen. Forskjellen er bare at den oppgraderte versjonen kommer med mandelgaranti. Alle får! Dette er ikke bare rettferdig, det er godt også. Mandelgarantien gis i form av tynne karamelliserte ristede mandelflak som med raus hånd drysses på toppen. Med sitt fristende utseende, sin kontrasterende konsistens og sin fabelaktige, søte, ristede nøttesmak er dette drysset selve nøkkelen til en mer spennende riskrem.

Riskrem med lun kirsebærsaus og karamelliserte mandelflak

6-10 personer

Riskrem:

2 dl grøtris (230 g)

4 dl vann

8 dl melk

1 vaniljestang

2 ss sukker

1 ts flaksalt (eller to klyper vanlig salt)

Til å vende inn:

6 dl fløte

2 dl rømme

80 g melis

2 ts fint revet appelsinskall (vask appelsinen godt først)

1 klype salt

Kirsebærsaus:

600 g kirsebær

1 dl vann

250 g sukker

2 skiver appelsin med skall

2 stjerneanis

1 kanelbark

1 vaniljestang (valgfritt)

1 klype salt

15 g potetmel (1 strøken spiseskje)

2 appelsiner (kun kjøttet)

Karamelliserte mandelflak:

250 g mandelflak

2 ss melis

Fremgangsmåte

Riskrem: Koke opp risen i vann, salt, sukker og vaniljestang i ca. 10 minutter. Tilsett melken og kok dette på lav varme i ca. 10 minutter (til det tykner). Sett lokk eller folie på kjelen, og sett den i ovnen på 130 grader i ca. 20 minutter.

Ta ut kjelen, vipp risen ut på en stor tallerken og la den dampe fra seg og avkjøles. Gjøres dette dagen før eller tidligere på dagen, dekker man til risen med plast og oppbevarer den i kjøleskap.

Før servering vispes kremfløte og rømme med melis og salt. Finriv appelsinskall og vende det inn. Tilsette først litt krem i risen slik at den løsner. Deretter litt og litt til all kremen er vendt inn.

Kirsebærsaus: Kok opp kirsebær, vann, appelsinskiver, sukker, kanel, stjerneanis og vaniljestang. Jevn med potetmel, og hold sausen varm/lun fram til servering. Fjern appelsinskivene og krydderne hvis ikke du ønsker å ha det liggende oppi.

Skrell appelsinen med en kniv slik at alt skall er borte. Skjær ut appelsinfileter eller kutt hele appelsinen (utenom kjernen) i terninger på ca. 1 cm. Vende disse inn helt til slutt.

Karamelliserte mandelflak: Sett oven på 250 grader og grillfunksjon.

Vend mandelflakene i en bolle med melis, og dryss dem deretter ut i et tynt lag på et brett med bakepapir eller silikonmatte. Sett platen midt i ovnen på 250 grader og grillfunksjon. Toast/karamelliser mandelflakene. Dette går ganske fort, på ca. 2 minutter, og du MÅ følge med hele veien. Ikke snu ryggen til!

Ta platen ut når flakene er nøttebrune og delikate. La dem avkjøle seg før du legger dem i en skål eller drysser dem direkte over riskremen. Mandelflakene kan gjerne klargjøres kvelden før.