– I tre år har vi drømt om dette

Ragnhild fra Alta åpner familiehotell og fotballpub bare 200 meter fra Liverpools stadion.
Lokalt

Altaværingen Ragnhild Lund Ansnes' lidenskap for byen Liverpool og fotballklubben LFC tar en ny retning når hun framover skal bidra til å bygge om herskapshuset du ser på dette bildet til hotell og pub.

– I tre år har jeg og mannen min drømt om å gjøre dette, og nå får vi det endelig til. Det er utrolig morsomt, og supportere i Alta og resten av Norge kan bare glede seg til vi åpner hotellet før sesongstarten til høsten, sier Ragnhild til Altaposten.

Forfatteren og journalisten har skrevet to bøker om fotballklubben – og 2. mars kommer bok nummer tre ut i butikkene.

Kulturen er endret

En måned senere overtar familien Lund Ansnes den herskapelige villaen i Anfield Road, sammen med tre andre norske familier og en investor fra Stord. Villaen kostet drøye fem millioner kroner å kjøpe, og Ragnhild regner med at det går med enda en million før huset er ombygd til hotell for familier og grupper.

– England og supporterkulturen har endret seg. Fra å være en guttegreie, er det nå stadig flere familier som drar over på fotballtur. Men hotellene i Liverpool er ikke spesielt familie- og barnevennlige, og det er også kronisk mangel på hotellrom på kampdager. Begge deler gjør vi noe med når vi åpner Hotel TIA, med 10 familierom og plass til større grupper, forteller Ragnhild.

TIA står forresten for «This is Anfield».

Henter inn legender

Huset grenser til digre Stanley park, og har i tillegg sin egen ganske store hage. Fra huset ser man bort på Liverpools stadion, som er under utvidelse.

– I hagen blir det en liten fotballbane og trampoline for ungene, samt uteservering for puben på fine dager. Det er skrikende behov for flere puber i området, som kan være vannhull på kampdager, og det er i tillegg få som har uteservering. Jeg har mine egne planer for at puben skal tiltrekke seg mest mulig folk, ikke bare på kampdager, men gjennom hele uka, forteller Ragnhild, og legger ikke skjul på at hennes etter hvert imponerende nettverk av kjendiser i byens fotballmiljø skal brukes for det det er verdt.

– Det blir legendekvelder og lignende happenings. Bruce Grobbelaar har allerede sagt at han garantert kommer innom puben regelmessig, forteller Ragnhild.

– Familiehotell med pub i første etasje, der ungene hopper på trampoline mens voksne drikker øl på uteserveringa i hagen, det hadde vel ikke gått an i Norge?

– Nei, men det er også en helt annen kultur i England. Der stenger uansett pubene i 22-23-tiden, så det blir nattero på hotellet, lover Ragnhild.

Overnatting med billett

Hun og mannen er begge svorne fans, det samme er medeierne i hotellet. En av familiene er allerede bosatt i Anfield Road, der mannen i huset, Tage Herstad, arrangerer fotballturer og selv har over 600 Liverpool-kamper på rad uten avbrekk, mens kona Kamilla blir hotellsjef. Kombinasjonen reisearrangør og hotelldrift betyr at gjestene på hotellet vil ha god tilgang på kampbilletter gjennom kjøp av pakker.

– Hotellet vil være fantastisk for de som vil drive med lederutvikling, arrangere blåturer eller lagturer, som vil ha unger med på Jamie Carraghers fotballskole eller bare dra på treningssamling med fotballlaget. Vi er tett på både gamle fotballspillere og klubben, forteller Ragnhild, som er styremedlem i den norske supporterklubben og nå til helga arrangerer sin tredje tur med fotballdamer til Liverpool

Solgte leiligheten

Ragnhilds mann Jostein blir daglig leder for hotellet. Han og Ragnhild vil pendle over til England på skift, for å hjelpe til med drifta av Hotel TIA. For å få råd til investeringen har de lagt leiligheten sin i Liverpool ut for salg.

– Han er musiker og jeg er frilanser og forfatter, det er ikke spesielt fett økonomisk. Vi ønsker så klart å tjene penger på hotellet, men først og fremst er det en måte å komme enda tettere på byen, klubben og supporterne, sier Ragnhild.

Løfter Anfield

Anfield er et fattig og nedslitt byområde med høy arbeidsledighet. Hotellet skal derfor ha ansatte fra området, og i tillegg skal en del av overskuddet gå til mat til hjemløse og annen veldedighet.

– Vi ønsker å løfte lokalsamfunnet, sier Ragnhild.

– Hvordan er populariteten til «rike» nordmenn som kommer over for å se fotball?

– Nordmenn er veldig populære i Liverpool, fordi vi oppfører oss fint, er dedikerte fans og legger igjen mye penger. At vi åpner hotell i dette boligområdet blir møtt med bare godord, fordi byen ønsker å ruste opp bydelen rundt stadion. Nabohuset, som er identisk, er allerede hotell, forteller Ragnhild.