Ukrainske Anna Skrypalshckykova og Kateryna Korzh kunne ikke bare sitte i ro mens krigen pågår i hjemlandet. De skulle gjerne bidratt økonomisk, men med studentøkonomi var det langt fra enkelt.

– Vi kjente ikke hverandre så godt før krigen, men vi fant til hverandre og tenkte at vi kunne ikke bare sitte i ro og se på hva som skjer. Så da valgte vi å organisere en konsert fordi vi ønsker å øke kunnskapen om hva som skjer i Ukraina, og la altaværingene møte den Ukrainske kulturen, forklarer Anna på telefon fra Karasjok.

For tiden er studenten frivillig på Finnmarksløpet, det har vært et velkomment avbrekk fra tankene om det som skjer i hjemlandet. Moren som bodde i Ukraina har flyktet til sin søster, Annas tante i Stavanger. Det gir Anna litt sjelero.

Gratis inngang

22. mars klokken 19 starter konserten på Barila pub.

– Stig Furu var ikke tung å be, vi fikk ja med en gang da vi spurte om vi kunne holde konserten der. Selvom konserten enda ikke har vært, er tilbakemeldingene gode. Både ukrainere, nordmenn og russere har støttet opp om den og sagt at de kommer, forteller Anna fornøyd.

Det koster ingenting å komme på konserten, istedenfor inngangspenger er det lagt opp til at de som ønsker, kan vippse.

– Hovedmålet med konserten er å introdusere Ukraina for Alta, og dersom folk ønsker så kan de vippse penger til oss på slutten av konserten. Vi har ingen utgifter i forbindelse med konserten, så alt går helt uavkortet til Ukraina, forklarer Anna.

Konserten vil foregå på tre språk, norsk, engelsk og ukrainsk.

– Programmet inneholder populære engelske og ukrainske sanger, samt dikt på engelsk og norsk. Ett bemerkelsesverdig trekk ukrainere har er å synge når ting er tungt.