Den tidligere Hammerfest-ordføreren ble kåret til Norges mest populære ordfører og hadde en høy stjerne både i partiet og byen.

– Vi skrev vel egentlig boka sammen, Alf Einar forteller ting – og det har vært min jobb å sette det inn i en sammenheng, sier Jørstad.

Kvalitetssjekk

Det er ikke bare å huske detaljene over så mange år.

– Jeg måtte sjekke opp når disse tingene egentlig skjedde, og da var lokalavisene en god kilde. Men ting tar tid, og det har tatt mye lengre tid enn først beregnet. Men vi er i mål og det er en lettelse, sier Jørstad til Radio Alta.

Gode kontakter

Alf E. hadde gode kontakter i Oslo, fra tida han satt som vararepresentant på Stortinget og fra da han var statssekretær i sosialdepartementet.

– Når man skal kjempe fram en sak i Hammerfest, spesielt Melkøya og Snøhvit-prosjektet, er det godt å ha noen gode bekjente å ringe til. Der har han vært veldig flink, han har tatt vare på gode kontakter. Ikke bare i Arbeiderpartiet, men også andre partier.

foto
Alf E er en kjent og kjær person i Hammerfest etter mange år som ordfører. Foto: Rino Engdal

– Hva er ditt forhold til Alf etter så mange år som avismann?

– Jeg hadde ikke noe spesielt forhold til han, bortsett fra at jeg fulgte kommunal-, riks- og spesielt oljepolitikken ganske tett. Men vi var godt kjente.

Svein mener de personlige egenskapene til Alf har vært viktig.

– Han er en sjarmerende, åpen og likandes kar, og det har nok folk i byen merket seg. Jeg tror nok han blir husket. Han har noen monumenter stående etter seg i Hammerfest, men jeg tror kampen han førte for torsken, som han aldri nådde fram med, blir husket spesielt godt. Alf hadde et kraftig oppgjør med Røkke da det stormet som verst, noe som blir behørig omtalt i boka.

Populær

Altaposten hadde et bredt oppslag om Jakobsen på mot slutten av ordfører-karrieren. Alf var nemlig ranket som mest populær av ordførerne her til lands.

– Jeg jobbet vel ikke i Finnmark Dagblad akkurat da, men jeg registrerte at Altaposten skrev det, og jeg mener Hammerfestingen også plukket det opp. Jeg prøvde å lete hos Finnmark Dagblad, men de skrev selvfølgelig om det strålende valget for Arbeiderpartiet og Alf.

foto
Faksimile Altaposten / 15. september 2015.

– Men det var noen som brukte å si at: Selv de mest innbitte Alta-patriotene var misunnelige på én ting i Hammerfest, og det var ordføreren. I boka omtales da også valget av ENIs administrasjon for Goliat lokalt, der Alta lå an til feiring med snitter, men der Alf & Co tok siste stikk.

Posisjonen til Alf er sterk i byen.

– Han har gått inn i et nytt kapittel lokalt, som styreleder for det sammenslåtte HIF/Stein. Det har vært litt av en jobb, de skal bygge en arena og alt sånt, så det er ingen liten oppgave han har påtatt seg. Han er fortsatt en opptatt mann, men jeg vet ikke om han har så mye nytte av kontaktene i Oslo akkurat der. Men han har en veldig god bakgrunn både som administrator i helsevesenet, som troubleshooter i andre sammenhenger og en ganske heftig bakgrunn fra idrettsbevegelsen. Han satt jo faktisk i en periode i idrettsstyret sentralt, forteller Jørstad. Alta er godt representert ettersom Fagtrykk Idé har stått for produksjonen.