Fakta

Alta museum

Nils Anders Mortensen med Tone Olaussen og Charlotte Thingelstad

Publikum: Ca 100

Mezzosopranen og studenten Thingelstad «tok den helt ut» i fremføringen av «Habanera» fra Carmen, med heftige flørterunder i lokalet. Altapostens utsendte hadde satt seg strategisk til og fikk både klem og kyss. Dermed var positiv omtale sikret...

Interesse

Det var særdeles godt selskap på Alta museum i går. Løftene om kjente svisker fra èn av Norges beste pianister var lokkemat for musikksultne altaværinger. Det er veldig hyggelig å registrere at interessen for klassisk musikk er stigende, noe ikke minst Nils Anders, Ensemble Nord og Alta konsertforum skal ha æren for. Nok en gang hadde forumet laget flotte og lune rammer rundt konserten på Alta museum, denne gangen med dempet lys og enkel serverig. Det er en utfordring å plassere klaveret på skiferhellene i foajeen, men det gikk helt fint.

Til fingerspissene

Nils Anders Mortensen innledet og avsluttet konserten med kjent stoff fra 1800-tallet, melodier de fleste har et forhold til. En pianist på hans nivå kan dette stoffet til fingerspissene, selv uten partituret innenfor synsfeltet. Her var ikke poenget å dukke ned i materialet, men å begeistre med korte og herlige snutter fra klassiske «evergreens», enten det var følsomt og nakent, eller pompøst og mektig. Sjøl sørget Nils Anders for å skape en uhøytidlig og trivelig stemning, med egne avvæpnende kommentarer mellom melodiene. Bak bustehodet finner vi humor og glimt i øyet, og folk setter pris på gode historier fra en til vanlig stivbent verden.

Det kunstneriske høydepunktet kom med tre partier fra Rakhmaninoff, der dynamikken i spillet var rent ut fantastisk. Deretter var tiden inne for gjesteopptreden, først ved Tone Olaussen på eufonium. Nydelige «Gabriels obo» ga oss frysninger på ryggen. Charlotte Thingelstad feide inn på scenen som et friskt pust etter pausen, først med «Den glade enke» – før mannfolkene ble utfordret på direkten av friske Carmen. Thingelstad ble belønnet med trampeklapp for innsatsen, meget velfortjent vil vi hevde.

Ikke tilfeldig

Nils Anders Mortensen avsluttet det hele med flere lettbente melodier, men har neppe vært veldig lemfeldig med utvalget. Han balanserte repertoaret perfekt, uten at det ble for lett eller tungt. Publikumsfrieri er ikke ensbetydende med knefall for salongterror, og Nils Anders lot kvaliteten styre.

GA ALT: Nils Anders Mortensen og Charlotte Thingelstad ga publikum valuta for pengene med «Habanera» fra Carmen. Foto: Rolf Edmund Lund