Ladegård startet for alvor med å lage keramisk brukskunst for seks måneder siden. Nå planlegger hun en ny serie inspirert fra nord, samtidig som kunsten blir tilgjengelig på nett.

Heltidskeramiker

– For tre år siden ble jeg uteksaminert fra Norges kunsthøyskole med keramikk som hovedemne. Den første tiden lagde jeg kun kunst for ulike utstillinger, men nå satse jeg på å lage brukskunst til menigmann, sier den unge kunsteren.

Hun har derfor installert seg i gamlebyen i Oslo.

– Jeg deler et stort verksted med fire andre keramikere som alle lever av å skape keramikk. En veldig givende tilværelse, sier Haugen Ladegård.

SATSER: Charlotte Haugen Ladegård satser på keramikken i Oslo. Altaværingen er inspirert av fargespillet fra nord. Foto: Charlotte Ladegård Haugen

Peker oppover

Hun medgir at de store inntektene i startfasen ikke er helt til stede.

– Som alle andre nystarta bedrifter så er det knagert i begynnelsen, men pilene peker i riktig retning.

– Brukskunst, hva er det egentlig?

– Det er eksempelvis kopper og fat som alle bruker i hverdagen, og når man kjøper dette av meg, så får man selvsagt unike produkter.

Trives i tigerstaden

Etter at hun bestemte seg, som en av få keramikere i Norge, å satse på dette som levevei, har hun også startet egen nettbutikk.

– Etter at jeg fikk lage en nettside med mine produkter, så går det riktig vei, for nå kan kunder fra hele verden se mine produkter, sier altaværingen som satser fra Oslo.

– Jeg har bodd i Oslo i ni år, og ettersom jeg har giftet meg her, så ble det bare slik at livet mitt er i Oslo. Jeg kunne sikkert gjort det samme i Alta, men etter ni år i tigerstaden så valgte jeg å fortsette med å bo her, for jeg trives godt, sier Haugen Ladegård, som på nyåret planlegger en ny keramikkkolleksjon.

– Jeg skal utvikle en ny serie som skal hete «Nord», hvor inspirasjonen kommer fra naturen og fargespillet hjemme i Finnmark og Nord-Norge med sine fjell og fjorder, nordlys, midnattssol, samt tang og tare, avrunder den unge kunstneren.